6 от 11-те деца на многодетното русенско семейство Ивелина Зартова и Красимир Тодоров се връщат при родителите си, за още три се чака положително становище на съда, съобщава варненският адвокат Петър Николов пред сайта Varna24.bg.
Децата бяха отнети от родителите през февруари тази година, след като домът им на ул. „Екзарх Йосиф“ в Русе изгоря. След проверка на обстоятелствата пожарникарите се произнесоха, че огънят е пламнал в резултат на игра с кибрит на деца, оставени без надзор. Децата бяха настанени в приемни семейства и веднага започнаха обжалванията на тези решения на социалната служба.
„Съдът вече в 6 съдебни акта, които влязоха в сила, се произнесе, че няма основание децата да бъдат настанявани в други семейства. След тези решения социалните служители прецениха, че за едно от децата е добре да се прекрати мярката и по свое желание издадоха заповед за нейното прекратяване. В съдебна процедура сме за още три деца, очакваме съдебни решения на втора инстанция, тъй като социалните обжалват решения на Окръжен съд, които са в наша полза“, разказва адвокат Николов, който се надява до края на годината да приключат случаите и с останалите две деца.
Пожарът в дома на многодетното семейство не е единственият инцидент в многолюдната фамилия. През 2014 г. почива едно от децата, затиснато от отоплителна печка, но с прокурорско постановление е прието, че това е нещастен случай. През 2017 г. умира бебе момиченце. Според Районната прокуратура в Русе смъртта е причинена в резултат на „лоши хигиенно-битови условия, лош диетичен и двигателен режим и несвоевременно търсене на медицинска помощ от родителите“, които обаче не са привлечени като обвиняеми. Тези трагични събития са част от мотивите, с които служителите от Агенцията за закрила на детето предприемат извеждането на децата от семейството и поверяването им на приемни родители.
В момента семейството живее под наем в Русе в къща на един етаж. Майката Ивелина Зартова не работи, получава социални помощи за отглеждане на десет деца. Бащата Красимир Тодоров работи като шофьор на камион в частна фирма.