Две сутрини вече - в събота и неделя, жителите на „Дружба“ 1 и 2 се будят от тежка, дразнеща миризма на изгорял бакелит, която нахлува през отворените прозорци на апартаментите. „Целият квартал е в непоносима смрад и всички сме подложени на обгазяване. С тези тежки и отвратителни миризми ще ни изтребят“, сигнализираха живеещи в района. По думите им зловонията, които те оприличават на изгорял бакелит, се носят във въздуха предимно вечер след 22 часа и рано сутрин. Един от оплакалите се в редакцията граждани твърди, че миризмата идва към квартала от североизток 
Тъй като служителите в екоинспекцията почиват през уикенда, не можахме да разберем колко сигнала за нетърпима миризма на бакелит са подадени в събота и неделя на т.нар. зелен телефон. На сайта на институцията е качена информация, че сигнали за неприятни миризми са постъпили в късните часове на първи и втори август, като експертите са извършили три извънредни проверки. В сряда са получени десет жалби от жители на кварталите „Здравец“, „Цветница“ и централните части на града, като хората се оплаквали от задушлива миризма на химикали и бакелит. От екоинспекцията са направили обстойна контролна проверка в обичайния заподозрян в такива случаи - завод „Монтюпе“. Проверили са състоянието на запечатаните димни люкове, но не са констатирани нарушения на целостта на поставените пломби. Служителите са проверили също изпълнението на сроковете на инвестиционната програма на дружеството, като е установено забавяне в реконструкцията на аспирационната система на една от сърцарните машини. В тази връзка ще бъдат предприети административно-наказателни мерки, обещават от РИОСВ.
Проверка е извършена също и на инсталацията за преработка на излезли от употреба автомобилни гуми, която е собственост на „Пиролиза БГ“, и би могла да бъде потенциален източник на миризми. Установено е, че се изпълняват дадените при предишна проверка предписания да се ограничат неорганизираните емисии от съхранението на получените от дейността отпадъци.
В четвъртък вечер са подадени четири сигнала за неприятни миризми, които според екоинспекцията най-вероятно се дължали на пръскането срещу комари, защото съвпадали с обявения предварително времеви график. 
 След оплакванията на жителите на кварталите „Дружба“ 1 и 2 от задушлива миризма на изгорял бакелит  през уикенда очаква се днес от РИОСВ да извършват проверки на възможните източници и да оповестят резултатите.