Държавата дискриминира осиновителите на деца над 5-годишна възраст, реши Комисията за защита от дискриминация. Битката поведе осиновителка, която няма право на отпуск и обезщетение от НОИ само защото е осиновила по-голямо дете.

Жената предпочита да не показва лицето си. Осиновила е дете над 5-годишна възраст и според закона няма право на целеви отпуск и обезщетение. Детето попада в нов дом и още на следващия ден новата му майка го вземе с нея на работа.

„За детето това беше доста голям шок и промяната, която настъпи за него – нов град , нови хора, непознато семейство”, разказа тя. 

Право на отпуск и обезщетение имат само осиновителите на деца до 5 години.

Аргументът на социалното министерство – след тази възраст децата влизат в училище и в такъв случай на родителите не се полага отпуск и обезщетение.

„Поведението на държавата ни е абсолютно неадекватно и по този начин държавата ощетява и създава допълнителна травма на деца, които не са били осиновени в по-ранна възраст”, категорична е жената. 

„Грешката на законодателя е, че се опитва да приравни рождените родители и осиновителите, те не са в едно и също положение, няма как с едни и същи разпоредби да се третират корено различни случаи”, посочи адвокат Милена Стоянова от Българска асоциация осиновени и осиновители. 

Комисията за защита от дискриминация реши, че е налице непряка дискриминация по признак „възраст”, и препоръча осиновителите на деца под и над 5-годишна възраст да имат равни възможности.

„Държавата трябва да предприеме позитивни мерки и да насърчи тези осиновители, които искат да осиновят деца на по-голяма възраст”, отбеляза председателят на КЗД Ана Джумалиева. 

Социалното министерство обжалва решението пред Административния съд.