Реджеп Ердоган днес ще поръча активите на министрите на правосъдието и на вътрешните работи на САЩ да бъдат замразени, ако се докаже, че те притежават такива в Турция, предаде БГНЕС.

Решението на турския президент е в отговор на идентичната мярка, наложена спрямо неговите министри по разпореждане на Доналд Тръмп заради отказа на Анкара да освободи американския пастор Андрю Брънсън, обвинен в шпионаж и връзки с терористите от ФЕТО и кюрдската ПКК.

„Онези, които подкрепят терористични организации, ще отговарят пред Турция. Действията на САЩ, в частност във връзка с делото срещу пастора Брънсън, не съответстват на духа на стратегическото партньорство с Турция“, заяви Ердоган пред конференцията на жените активистки в оглавяваната от него Партия на справедливостта и развитието. Според него Турция не може бъде възпитавана с подобни методи, а те били присъщи само на евангелистите и ционистите.

„Тръмп тук влезе в една много голяма игра. И тази игра само той може да я развали“, каза турският лидер.

Ердоган подчерта, че американските санкции спрямо Турция са знак за грубо неуважение и той ще отвърне по същия начин на Вашингтон. „Няма никаква логика при налагането на санкциите, САЩ правят от мухата слон. Онези, които си въобразяват, че Турция ще се види принудена да отстъпи крачка назад, очевидно не познават нито страната ни, нито нацията. Ние никога не сме базирали външната си политика на основата на лъжите и винаги сме гордо изправени. А с подобни стъпки няма да ни превъзпитавате“, каза още държавният и партиен глава.

В словото си пред женския форум той се зарече, че ще продължи борбата за демокрация и свободи. „Никога повече в страната ни няма да има кризи на доверието, нито кавги по отношение на свободата на мисълта и изразяването. Всеки е свободен да вярва в това, което иска и да говори, каквото мисли. Освен това няма да има кавги и между онези, които не покриват главите си и забрадените“, посочи Ердоган.