Европа е обхваната от изключително опасни горещини с температури, които този уикенд достигнат рекордните 46 градуса по Целзий. На някои места живакът в термометрите достигна величини, при които асфалтът по улиците буквално се разтопи, а полицейските кучета получиха обувки, които да пазят лапите им от изгаряния. В същото време проливни дъждове предизвикаха големи наводнения в Централна Гърция.

Придошлите води създадоха истински хаос в районите на Ламия и Карпениси, като заляха обработваема земя и пътища. Местните противопожарни служби бяха поставени в готовност, а спасителни екипи успяха да извадят живи двама души, хванати във водния капан в село Лигария. Двойката бе спасена само минути преди колата им да бъде пометена от приливна вълна от близката река. Жителите на Лигария описаха времето като безпрецедентно за този период на годината.

Португалия

„Горещата вълна се очаква да достигне пика си този уикенд”, заяви Паула Лейтао от португалския Институт по моретата и атмосферата. Температурите в градчето Сетубал, разположено недалеч от Лисабон, достигнаха 46 градуса в събота.

За сравнение температурата в известната Долина на смъртта в Калифорния – едно от най-горещите места на планетата, достига до 48 градуса по Целзий в началото на август.

Жегите в Португалия идват само ден, след като в 16 метеорологични станции в страната отчетоха рекордни температури, включително тази в Алкасер ду Сал близо до Сетубал, където живакът скочи до 45,9 градуса. Властите в Лисабон затвориха детските площадки и призоваха хората да не ходят на пикник и да избягват дейностите на открито. На бездомниците бяха осигурени допълнителни подслони, където да се приютят в най-горещите часове на деня.

В събота властите съобщиха, че следствие на рекордните жеги и сушата над 700 пожарникари се борят с огромен горски пожар в Южна Португалия.

Гражданска защита вече издаде предупреждение за опасност от възникването на пожари и дори разпрати текстови съобщения до хората, живеещи в най-застрашените райони, в опит да предотврати подобни инциденти.

Испания

В Южна Испания жегата продължава да измъчва жителите и гостите на популярното туристическо градче Кордоба, където бяха измерени 45 градуса. Горещините вече взеха три жертви през изминалата седмица.

Бездомен мъж на средна възраст в Барселона бе намерен припаднал на улицата в петък и по-късно почина от топлинен удар в болницата, съобщи в изявление каталунската гражданска защита.

Още двама мъже – около 40-годишен уличен работник и 78-годишен пенсионер, който се грижел за зеленчуковата си градина, също починаха от топлинни удари.

Австрия

Във Виена полицейските кучета, които трябваше да охраняват турнир по плажен волейбол, бяха снабдени със специални обувки. От полицията заявиха, че макар температурите да не са особено високи, достигайки едва 34 градуса, четириногите пазители на реда ще трябва да прекарат доста часове в ходене по повърхности, изложени на слънцето, които могат да се нагреят до над 50 градуса, и затова е необходимо лапите им да бъдат предпазени от изгаряне.

Холандия

В Холандия властите издадоха заповед за затварянето на няколко участъка по магистралите, защото жегата разтопи асфалта. В разположения в централната част на страната град Зволе започнаха да окастрял клоните на над 100 тополови дръвчета. Обществената холандска телевизия НОС съобщи, че това е предпазна мярка, тъй като заради жегата клоните могат да се счупят и да защитят шофьорите и пешеходците.

Франция

Заради горещините във Франция работа спряха четири от ядрените реактори. Френската електрическа компания „Електрисите дю Франс” заяви, че мярката се предприема, за да се избегне повишаването на температурите на реките, от които ядрените централи черпят вода за охлаждането на реакторите, при обратното й изхвърляне навън.

Този уикенд е един от най-натоварените това лято. Хората, отишли на почивка през юли се завръщат обратно, а тези, които излизат във ваканция през август се отправиха на път.

До обяд в събота са регистрирани 670 километра задръствания, съобщиха от френската пътна полиция.

Италия

Италия се изправи пред натоварен летен уикенд по пътищата, по същата причина като Франция. Почиващите се очаква да се изправят пред доста лошо време, независимо къде са на ваканция.

В северната част на страната знойната жега причини прегряването на доста автомобили, докато по-късно през деня в събота на юг се очакват мощни градушки.

Тази седмица Асоциацията за защита на околната среда „Легамбиенте” публикува доклад за вредите от горещините. Според документа в Лацио, регионът, в който се намира Рим, жегите са взели около 7700 жертви от 2000 година насам.

Швеция

След най-горещия месец юли от 250 години, дъждът даде на по-голямата част от Швеция глътка освежаващо спокойствие. Живакът в термометрите падна до по-типичните за скандинавската държава температури от 20-25 градуса, съобщи Шведският институт по метеорология и хидрология.