От години жителите на няколко блока в квартал "Родина" до бившата клиника "Ескулап" са подложени на непрекъснат тормоз от ромски семейства, самонастанили се в общински имот на улица "Стоян Заимов" 7. Хората са принудени да търпят денонощен шум, силна музика и скандали. В разгара на лятото обаче положението вече е станало нетърпимо заради ромските джамборета на открито в двора.  Проблемът е отдавна и е заради самонастанени хора. Тук започнаха да идват от Варна, Шумен, плевенски села и къщата се превърна в къща за гости. В 3 часа посред нощ свирят с клаксона на колите си, през деня чукат по вратите на хората, досаждат и ни притесняват, ако ни видят по улиците. Пускат музики, карат се, стига се до побоища след голямо напиване и какво ли още не. Хората в блоковете си отварят прозорците, защото е лятно време, има бебета, малки деца, но няма спокойствие. По документи къщата трябва да се обитава от двама души, а те са 22, оплакаха се живеещи около общинския имот. 
Хората разказаха, че къщата е освидетелствана за събаряване, но заради болен човек не са предприети никакви действия от общината. Този човек обаче е починал преди няколко месеца, но все още няма никакво развитие, освен че постоянно се самонастаняват нови  ромски семейства. Затова хората са готови да направят подписка и да пуснат жалба до общината, тъй като е крайно време да се реши наболелият проблем.
Винаги се намира някой да регистрира някого и щом го регистрира, от общината им дават жилище, а те не искат да живеят в района на Захарната, а по към центъра. Най-вероятно по-голямата част от обитателите на къщата нямат адресна регистрация и живеят тук незаконно. Къщата вече стана ромско свърталище и никой не прави стъпки да премахне това гето, недоволстват хората от блоковете наоколо. Те споделиха, че няма ден, в който от полицията да не идват в района. 
Един от обитателите на общинския имот на ул. „Стоян Заимов“ 7 е и гръмогласният ром Росен Станев (внук на починалия преди няколко месеца болен мъж), станал известен като Росен Краниста заради акцията му през юли 2009 година. Тогава той се покатери на 52-метров кран на строежа на блок „Теодора“ и часове заплашваше да скочи, тъй като след излизането си от затвора не можел да намери нито работа, нито жилище за децата си. През май 2013 Станев направи друга подобна акция, като пред Съдебната палата се заля с бензин и заплаши, че ще си драсне клечката, за да защити брат си, който бил обвинен в нападение над полицай. И двете акции вдигнаха на крак полиция, пожарна, съдебна охрана и други служби. 
От години къщата е освидетелствана за събаряне, но настанените искаха да се отмени заповедта, каза шефката на общинския отдел „Жилфонд“ Анелия Няголова.
Догодина къщата ще бъде съборена, заяви шефката на общинската дирекция „Устройство на територията и контрол по строителството“ Мая Кръстева, като обясни, че тези дейности се изпълняват поетапно и всяка година се прави план и списък съгласно финансовия ресурс.