Общински съветник от Несебър е участвал в престъпната група, неутрализирана в Бургаско. Това каза изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура Даниела Начева, предаде репортер на БГНЕС.

Прокурор Начева даде подробности около мащабната полицейска операция в Бургаско, при която бяха задържани членовете на организирана престъпна група, занимавала се с изнудвания, палежи, нанасяне на телесни повреди и други престъпления, които предстои да бъдат установени.

Групата е действала на територията на Южното Черноморие и по-концентрирано на курортен комплекс „Слънчев бряг“. Тя е установявала търговски дружества, които развиват мащабен и успешен бизнес и чрез заплахи и палежи са „мотивирали“ собствениците на дружествата да заплащат „такса спокойствие“.

„Лицата, които са отказвали да вършат това, са били „мотивирани“ чрез палежи на автомобили, кафе машини, нанасяне на телесни повреди и други начини“, уточни прокурор Начева.

На базата на събраните доказателства е установен и ръководителят на групата, за който прокурор Начева подчерта, че е емблематична фигура от престъпния контингент от периода на 90-те години, но не назова неговото име. Ден преди това обаче стана ясно, че това е Димитър Желязков – Очите, за който органите на реда знаят, че се намира извън територията на страната. От прокуратурата увериха, че са предприели всички мерки той да бъда заловен и изправен пред българското правосъдие.

„Интересното в случая е, че един от участниците в групата е общински съветник втори мандат в местния общински съвет в Несебър. Това говори на всички как криминалната престъпност се е сраснала с властта“, разказа още прокурор Начева. Той все още не е задържан от органите на реда, защото се укрива, но при извършване на проверка в държана от него банкова касета е открита сумата от 60 000 лева, която е иззета. Иззети са също и много луксозни автомобили, ползвани от групата. По домовете на участниците в групата са открити и наркотични вещества, както и части за огнестрелни оръжия.

Засега обвинения са повдигнати на 9 лица, а спрямо 5 от тях прокуратурата ще иска налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

От своя страна наблюдаващият делото прокурор Евгения Станкова допълни, че при провелата се вчера мащабна акция са претърсени около 30 адреса, а задържаните са общо 20 души. На място е присъствал съдия от Специализирания наказателен съд, пред който веднага са започнали разпити на свидетели. Откритите доказателства са много, сред които парични суми (общо около 90 000 лева), две оръжия, бронежилетка, части за автомат и наркотични вещества.

До реализирането на операцията се е стигнало след продължило 2 години разследване, провеждано съвместно между ГДБОП и ОДМВР-Бургас и под ръководството на Специализираната прокуратура.

Освен осъществяването на рекет, целта на групата според разследващите е и налагането на регионален монопол в някои видове бизнес, сред които търговията с вендинг автомати, таксиметров превоз и дори погребални услуги.