Пещерняци от великотърновския клуб "Дервент" и ученици от Клуба по спелеология при Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон" в старопрестолния град за пети път ще проучват Ивановските скални църкви край Русе. Това съобщава председателят на пещерния клуб Евгени Коев, който е и преподавател в ПГТ. Проучванията са започнали през 2014 г. и досега спелеолозите са изследвали три от седемте скални манастира, като са събрали информация и за четвърти. През 2014 г. групата проучва двата най-малки манастира в скалния комплекс край Иваново - "Белберницата" и "Господев дол". Тогава в "Господев дол" бе открита вертикална пещера, използвана от монасите за вътрешен скрит тунел, през който те се изкачвали на повърхността на скалния венец. Там са установени и две монашески килии. Целият манастирски комплекс е бил обитаван от 3000-5000 души. 
Евгени Коев уточнява, че пещерняците са успели да локализират първия скален манастир, в който е живял първият търновски патриарх Йоаким I. От житието му става ясно, че той е бил посетен лично от цар Иван Асен II и е получил голямо дарение, което използвал за изграждане и благоустрояване на скалните обители, казва Коев. 
По време на миналогодишната си експедиция учениците и пещерняците от клуба са картирали напълно манастира "Господев дол", който е имал важна средищна роля преди изграждането на голямата лавра "Св.Архангел Михаил". Установено било, че в храма е имало три скални престола. "Във всеки храм има царски престол, на който сядат най-знатните хора. При положение, че имаме три такива скални престола в този храм, това ни подсказва, че скалната църква "Господев дол" е имала съборен характер. Тук са се събирали игумените на отделните манастири и са служили съвместно", казва Евгени Коев, като уточнява, че това е работна хипотеза.