Германската компания „Метро Кеш енд Кери“, която е една от най-големите търговски вериги в Европа, е наела американската банка „Голдвам Сакс“, за да намери купувач за имотните й активи в България и Румъния, съобщават румънските издания „Ziarul Financiar“ и Romania-Insider.com. 
Имотите включват парцели, магазини и други активи, допълват цитираните от изданията източници.
„Метро Кеш енд Кери“, която в България разполага с 13 магазина, смята да продаде имотния си бизнес и след това да наеме площите, така че да продължи да оперира местните си магазини, пишат румънските медии.
„Това са пазарни спекулации и не бих искал да коментирам подобни информации“, каза пред Investor.bg Людмил Каравасилев, ръководител на отдел „Корпоративни комуникации“ в Метро Кеш енд Кери България. 
Общата площ на всеки един от магазините на веригата у нас надхвърля 12 хил. кв. м. Тя разполага и с две специализирани бази в Банско и Слънчев бряг.
„Метро Кеш енд Кери“ откри първите си два магазина у нас през 1999 година - в София на булевард „Цариградско шосе“ и в Пловдив, а в момента вече има по два магазина в двата най-големи града в страната, както и по един в Бургас, Варна, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград.
В Румъния веригата притежава 30 магазина с обща площ от около 200 хил. кв. м, както и няколко парцела. Стойността на имотното й портфолио в северната ни съседка възлиза на между 400 и 600 млн. евро при средна цена на магазините й между 15 и 20 млн. евро, отбелязва Romania-Insider.