На вчерашното си заседание Министерският съвет гласува обещаните от премиера Бойко Борисов 162 хиляди лева, които владиката Наум е поискал от него за довършването на храма „Всех Святих“. Решението на правителството е да се одобри сумата от 358 000 лева за ремонт и довършителни работи на православни храмове в градовете Варна и Русе. 196 хиляди лева от тази сума са за ремонт на катедралния храм „Св.Успение Богородично“ в центъра на морската столица. 
За русенската черква „Всех Святих“, която е възстановено копие на разрушения през 1975 г. едноименен храм в началото на Парка на възрожденците, от правителствения кабинет вече бе направено едно щедро дарение. През есента на 2016 г. премиерът Борисов гостува на Русенския митрополит Неофит в навечерието на освещаването на църквата „Св.Петка“ в Басарбовския манастир. Тогава владиката награди министър-председателя с току-що учредения орден „Св.Димитър Басарбовски“ първа степен. И отправи молба за съдействие за довършване на градежа на възстановената църква „Всех Святих“. Борисов обеща и през февруари 2017 г. МС отпусна 250 000 лева. Месеци по-късно, на 10 септември същата година, най-новата църква в Русенска епархия беше тържествено открита и осветена, а премиерът беше вписан в списъка на ктиторите. 
За какво ще бъдат употребени отпуснатите от правителството вчера средства? С този въпрос се обърнахме към секретаря на Русенска митрополия Орлин Янчев. Нямам право да давам служебна информация, бе категоричен отец Орлин. На въпроса кой би могъл да даде отговори на този въпрос, свещеникът изрази съмнение, че някой би направил това. Опитахме да се свържем с митрополит Наум с надеждата, че той би разяснил какво предстои да се направи с 162-те хиляди лева във „Всех Святих“. Всички опити приключваха с продължителния телефонен сигнал „свободно“. 
Така че остава да гадаем дали с дарението от МС ще бъде изографисан храмът, който сега е без нито един стенопис, или може би ще бъдат нарисувани истински икони, които да заменят фотокопията, с които бе осветена черквата. Или ще бъде направено нещо друго.
Странно е, че тази информация за „благоустрояването и благолепието“, както обичат да се изразяват свещениците, е толкова секретна. Още повече когато става дума за храм, който бе съграден изключително и най-вече с дарения, кога по-скромни, кога по-щедри, предимно на русенци, жадували и изстрадали години наред въздигането на своята „Всех Святих“...