Около 90% от продукцията в градините на жителите на Басарбово е унищожена, залети са дворове, а тинята е близо 20 см след изсипалия се 30-минутен потоп в понеделник вечер. По думите на хората в селото водосборът на реката е много голям, има проблем с отводняването и всичката вода залива нивите и дворовете им.  
Сред засегнатите е и Божидар Братоев, който разказа, че градината, оранжерията и работилницата му са пълни с кал, която ще изчака да изсъхне и след това ще започне да чисти. 
Неприятно и може би всичко това е заради един шлюз, който не е правилно изчислен. Мъчихме се, правихме дига със собствени средства, колкото можахме направихме, но явно не е достатъчна. Каналът е чист, но водосборът е огромен - може би 10-ина километра дерета се събират в едно и тука става два пъти колкото реката. Проблемът е, че не може да се отводнява бързо. Идва просто за секунди и трябва за секунди да се оттече, а пък не може. Отваря се, но може би това му е капацитетът. Той е 1,70/2 метра, но просто това, което върви, не отговаря за тези количества вода, каза мъжът. Неговата продукция с домати и чушки е унищожена почти 100%, а тинята в двора и работилницата му е 15-20 см. 
Зеленчуковата продукция и помещенията за животни в имота на Жечка Димитрова също плуват под вода и кал. 
Имаме зайци, кучета и бързахме да ги приберем, за да не се издавят. Това заливане тук е системно. Тази година първия път не можа така да прелее, но ето сега успя, а и не се знае до края на годината още колко пъти ще ни залее, коментира жената, която настоява да се вземат мерки, за да се реши проблемът.
Дана Бойчева, в чийто двор също има около 5-6 см тиня, разказа, че силният дъжд е свличал калта в градините на хората направо от нивите, които са разорани.