Обвинителният акт срещу единия извършител на единствения засега банков обир в Русе вчера е внесен в съда от Окръжна прокуратура. Ударът бе направен на 27 март 2016 година по изключително прецизен начин, като от трезора бяха задигнати левове, евро, долари и паунди на обща стойност 188 385 лева. 
След издирване в края на миналата година криминалисти от МВР арестуваха в София 49-годишния Илиян П. от Видин и го конвоираха до Русе. Съучастникът му обаче досега не е открит, арестантът не казва нищо за него, парите също липсват.  
В неделя през нощта двамата бандити влезли в подземния гараж до клона на Пощенска банка на ул."Александровска". След това извадили няколко единични тухли и така стигнали до тънката 2-милиметрова ламарина на трезора. С помощта на газова горелка изрязали преградната стена, колкото да се провре човешка ръка и да стигне до рафт, върху който са били наредени левовете и валутата. След това двамата обирджии се измъкнали незабелязяно и изчезнали. Според работещи по случая обирът е станал с помощта на вътрешен човек от банката или със съдействието на бивш служител. Тази версия засега не може да се докаже.
На следващата сутрин служители в банката видели празния трезор и в 8.28 подали сигнал на тел.112. 10 минути по-късно банката беше оградена със сигнална полицейска лента, а работата с клиенти - преустановена.
В хода на последвалата издирвателна дейност са извършени технически и ДНК експертизи, разпитани са 22 свидетели, установена е самоличността на Илиян П. Търсенето на съучастника му продължава в отделно дело. По данни на русенски криминалисти това е единственият банков обир в страната, разкрит за последните 10 години.
 Обвинението към арестувания Илиян е за кражба в особено големи размери, за което се предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода и конфискация на част или цялото имущество на обирджията. 
По искане на прокуратурата на обвиняемия е взета мярка за неотклонение "задържане под стража". Той чака началото на съдебния процес в затвора в Белене.  
Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.