Още от миналата година менюто на децата в забавачниците в Русе е променено и разнообразено, като в него са включени храни като чиа, киноа, авокадо, смутита, броколи. Малчуганите се хранят със здравословно приготвена храна, с чийто вкус вече са свикнали и им харесва. Това каза за „Утро“ шефката на общинската дирекция „Образование и култура“ Ирена Петрова във връзка с одобрения нов рецептурник от здравното министерство.
Така на децата в русенските детски градини се сервират ястия със семена елда, овес, броколи, а в менютата задължително присъства и риба. Пържените храни изцяло отсъстват от менюто, като се прилага повече варене, задушаване и печене, което е доброто при здравословното хранене. Захарта и солта са сведени до минимум, като за сметка на това палитрата от плодове е разнообразна и богата.
В началото на въвеждането на новите храни децата не ги приеха лесно, като някои закуски оставаха по масите, но постепенно свикнаха с непознатите, но здравословни храни, каза още Петрова. 
От края на миналата година в менютата на Детска млечна кухня също са включени нови рецепти с храни като киноа, елда, ленено, сусамено семе, сьомга, екзотични плодове, броколи, брюкселско зеле и други. Целта е от най-ранна възраст децата да се научат да се хранят здравословно.