Кубето на Пантеона ще заблести с нова позлата, освен това паметникът-костница на загиналите за свободата на България ще бъде оборудван с модерна мултимедийна техника. Това са част от дейностите по проекта "Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе-Гюргево", чието изпълнение ще продължи 36 месеца.  Предвижда се още укрепване на конструкцията на главния вход, отводняване, изграждане на външна топлоизолация и хидроизолация и ремонт на  интериорните пространства.
Договорът, с който програмата „Interreg V-A Румъния-България“ ще осигури финансиране, бе подписан вчера на официална церемония в Калъраш от кмета на Русе Пламен Стоилов и зам.-кмета на Гюргево Йонуц Чоака.
Двете общини ще получат безвъзмездно общо 2 790 457.44 лева, от които в Русе ще дойдат 1 815 338.71 лева за реконструкцията на Пантеона.
Всички четири русенски проекта, депозирани по програмата „Interreg Румъния-България“, бяха одобрени за финансиране, припомнят от общината.