Родители на дете с увреждания дойдоха в приемната на Министерски съвет тази сутрин, в знак на протест те ще оставят сина си на грижите на премиера Бойко Борисов през целия ден, за да му покажат трудностите, пред които са изправени ежедневно, предаде репортер на БГНЕС.

Облечени в черните тениски „Системата ни УБИВА”, Емил Мавродиев, баща на 18-годишния Петър успя да качи инвалидната количка на сина си по стълбите до приемната на Министерски съвет. На помощ дойдоха и други представители на протестиращите родители на деца с увреждания.

„Тук съм, за да покажа, че хора като мен, с увреждания, съществуват и имат потенциал. Те имат личностни и професионални качества и могат да бъдат достойни граждани“, сподели 18-годишният Петър.

Той скоро е станал пълнолетен, но от малък страда от детска церебрална парализа. Завършил е Националната търговска гимназия в Пловдив и дори вече е приет да учи Специална педагогика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

„Аз имам нужда от рехабилитация и други терапевтични процедури, за да може да се чувствам по-добре физически и да покажа интелектуалния се потенциал“, настоя Петър.

Баща му Емил допълни, че като родител на дете с увреждания дълги години се бори с всички трудности и недостатъците на системата.

„Смея да твърдя, че в България няма професионални центрове, които да помагат на такива хора. Всеки се спасява кой както може“, каза той и призова на това да бъде сложен край.

Емил Мавродиев определи положението на родителите на деца с увреждания като „задънена улица“, за което допринасят лошото им финансово състояние, както и липсата на специалисти.

Петър остава в приемната на Борисов с един сак багаж, както и шината, която трябва да използва. До премиера има и писмо с инструкции, в което е описано от какви специфични грижи Петър се нуждае, както и обратни координати на родителите му. 

Днес, от 17 часа, родители на деца/лица с увреждания, техните близки и граждани от цялата страна ще излизат на обединен протест в София - пред сградата на Народното събрание, а националното протестно шествие срещу системата ще се отправи след това и към Министерски съвет. Според протестиращите „това е протест на народа срещу системата. Борба за достоен живот, тук и в България.“ По техни данни системата е прокудила за десет години 1 200 000 българи!