Строителството на възлова станция „Изток“ на обща стойност 390 000 лева възложи „Електроразпределение Север“ /“ЕРП Север“/ в рамките на инвестиционната си програма за 2018 година.
Очаква се новото съоръжение да влезе в експлоатация до края на декември, което ще позволи да се промени схемата на захранване в източната част на Русенска област. Промяната ще обезпечи по-високо ниво на сигурност и качество на електроснабдяването на над 50 000 домакинства и предприятия в Мартен, Сандрово, Сливо поле и част от Източната промишлена зона на град Русе. Свързаността на възловата станция ще позволи да се заобиколят локални електропроводи, които са обект на постоянни набези на вандали и крадци на метал, които увреждат съоръженията в района и предизвикват чести смущения в електрозахранването на местните жители.
Миналата седмица започна вторият етап от изграждането на просеки по въздушните електропроводи, захранващи  Мартен. Предвижда се до края на август да бъдат прочистени трасета с обща дължина 8 км, като вложените средства възлизат на 10 000 лева. Почистването на клони от трасетата на електропроводите подобрява качеството на електрозахранване на клиентите в района и е предпоставка за по-малък брой аварии през зимните месеци.
След приключване на работата по просеките в Мартен, екипите на електроразпределителната компания ще започнат работа в село Николово. Там ще бъдат вложени 35 000 лева в прочистване на клони по трасета с обща дължина 14 километра в близост до въздушната електропроводна мрежа.
Направата на просеки е една от ключовите дейности на електроразпределителното дружество за предотвратяване на щетите от летните бури по въздушните проводници през летния сезон. Прочистването на електроразпределителната мрежа в различни населени места в Русенска област ще бъде извършено по график и ще е свързано с прекъсване на електроснабдяването, за което жителите ще бъдат предварително уведомени чрез интернет страницата на компанията и чрез вестник „Утро“.