Специализиран влак с 20 тира пристигна в Русе от Румъния в края на миналата седмица. Тежкотоварните камиони бяха разтоварени на Пристанище-Изток, след което поеха към Гърция и Турция. Целта на пробния превоз по жп релсите е да облекчи трафика по пътищата в северната ни съседка.
Идеята за първия превоз тип RoLa (комбиниран превоз камион върху влак) е на товарното подразделение на румънските железници „Че Фе Ре Марфа“. По време на транспорта шофьорите на камиони пътуват в кушет-вагони.
В разположения в Североизточна Румъния град Сучава има специална гара за товарене на камиони, които идват от Украйна и пътуват към България, Гърция или Турция.
На 6 юли румънският фонд за околна среда съобщи, че е одобрил проекта на подразделението за товарни превози на румънските железници. „Че Фе Ре Марфа“ , което притежава 160 специализирани вагона за превоз на тирове и е единственият железопътен оператор на товари в Румъния, който притежава такива вагони.
Преди време компанията е осъществявала такива превози от Австрия до Румъния. Дали обаче курсовете до Русе ще станат редовни, е рано да се каже. Според източници от българските железници първият курс е бил пробен и тепърва предстои да се анализира дали резултатите от него отговарят на очакванията. Но и без анализ е ясно, че изваждането на двайсетина тира от трафика е като пукот от съчка във вилнееща буря.                У