Нощта на 27 срещу 28 юли 2018 г. Луната ще попадне в сянката на Земята точно за 1 час 42 минути и 59 секунди. Това ще бъде най-дългото пълно лунно затъмнение за целия 21 век. Едно астрономическо явление, което ще бъде възможно да се наблюдава и с невъоръжено око в цяла Франция, ако метеорологичните условия позволят и осигурят едно безоблачно небе тази нощ, се казва в статия на “Фигаро“.

Но защо това затъмнение е толкова изключително?

„Има много допълнителни елементи, поради които затъмнението ще бъде толкова дълго”, обяснява Флоран Делефли, астроном и заместник-директор на Института по небесна механика и ефемеридни изчисления към Парижката обсерватория. „За да има лунно затъмнение е необходимо Слънцето, Земята и Луната да застанат в една линия точно в този ред. И на 27 юли подреждането на тези три тела е идеално”. Tова не винаги е така, защото Луната не се върти точно в същата равнина както Земята около Слънцето. В противен случай ще наблюдаваме затъмнение при всяко пълнолуние.

Но на 27 юли, моментът на затъмнението ще бъде много близък до този, където Луната ще пресече равнината на земната орбита. Това е един параметър, който показва, че Луната ще пресече точно в центъра конуса на сянката, хвърлена от Земята, с една траектория, която ще е възможно най-дългата възможна, много повече, ако Луната беше само докоснала този конус. Това ще бъде явлението, което астрономите наричат пълно централно затъмнение.

Друга особеност, Луната ще бъде близо до своя апогей на 27 юли, точката на нейната орбита, в която тя е най-отдалечена от Земята. „Това е моментът на нейното орбитално движение, в който скоростта е най-малка, което е причина тя да остане по-дълго време в сянката на Земята”, уточнява Флоран Делефли. И това е тази толкова рядка небесна конфигурация, поради която продължителността на този феномен ще е най-дългата през този век. И поради този астрономически феномен, несигурностите са изключително малко. Часът на началото и краят на феномена се знаят с най-голяма точност до секундата, дори по-голяма от тази върху позициите на звездите в Слънчевата система, които се знаят с изключителна точност. Промените при въртенето на Земята, са тези, които могат да допринесат за грешки до няколко секунди, когато се опитваме да предскажем едно събитие няколко години напред.

Въпреки изключителната точност на астрономическите изчисления, учените не са способни да кажат предварително в какъв цвят ще бъде Луната при самото затъмнение, нито степента на затъмнение. В противовес на слънчевите затъмнения, където лунният диаметър скрива напълно диска на Слънцето и го прави напълно черен, Луната остава винаги видима по време на затъмнения, и се обагря най-често в 1/3 медено, червено или кафяво, защото част от светлината, която влиза в земната атмосфера променя посоката си и осветява Луната.

„Цветът на Луната по време на затъмнението е свързан със структурата на земната атмосфера като наситеност и брой на нюанси върху траекторията на светлината”, казва Флоран Делефли.

Една малка нота към спектакъла, който ще може да се наблюдава във Франция. В 21 часа и 30 минути, когато започне същинското затъмнение, все още ще бъде ден. И Луната няма да се е издигнала, за да настъпи феномена. Но пък от друга страна, спектакълът със затъмнената и оцветена Луна над хоризонта ще бъде в цялата си красота. И обратно на слънчевите затъмнения, лунните затъмнения не представляват никаква опасност за зрението.