14 дни без почивка по 11 часа дневно е работил мъжът, който преди дни падна от баржа в Дунава и трупът му още не е открит. Това съобщи вчера директорът на Инспекцията по труда Ирена Николаева. Нашата проверка по случая продължава, засега сме установили, че човекът, който е работник на „Пристанищна инфраструктура“, е имал трудов договор и е преминал инструктаж, каза Николаева. Заедно със свой колега мъжът разтоварвал шлепа, затова тръгнал да отваря единия от люковете на баржата. Капакът заял, човекът се напънал, но тогава се подхлъзнал и паднал във водата.  Колегата му веднага скочил, вероятно знаейки, че мъжът не може да плува, дори успял да го улови, но след това изтървал тялото и повече не могъл да го достигне. 
Нарушенията, които сме установили на този етап, са свързани с работното време - това важи не само за конкретния мъж, но и за всички, каза Николаева. 14 дни 11-часови смени - това надхвърля многократно нормите, дори и при сумираното работно време, на който принцип работят в „Пристанищна инфраструктура“, работодателят е длъжен да осигури задължителна междуседмична почивка от 24 часа, категорична е директорката на ИТ. Според трудовите инспектори напълно е възможно преумората да е оказала влияние в трагичния случай. 
Обяснението на работодателя било, че просто няма персонал. Вярваме му, но това не позволява нарушения на трудовите норми, каза Ирена Николаева. Разследването на обстоятелствата по трудовия инцидент продължава.