Силен взрив отекна близо до американското посолство в Пекин, предадоха световните агенции.

Видеоклиповете, публикувани онлайн, показаха кълба дим във въздуха до дипломатическия квартал в китайската столица, а полицията е отцепила периметъра около района, където свидетели заявиха, че е имало експлозия.

Експлозията е станала в общественото пространство край югоизточния ъгъл на сградата, съобщиха от посолството.

Данните за евентуалния извършител са противоречиви. Според последната информация на Ройтерс пекинската полиция е съобщила, че заподозреният за нападението 26-годишен мъж от монголския регион в Китай, е ранил ръката си при инцидента.

Дипломатическият квартал, където се е случил инцидентът, е в покрайнините на Пекин и в него се помещават няколко посолства – на Съединените щати, Индия и Израел.

Членовете на персонала на посолствата в Индия и Южна Корея заявиха, че не са разбрали нищо за взрива и продължават да работят нормално.

По-рано "Глобъл Таймс" съобщи, че полицията е отстранила жена, която се е заляла с бензин при предполагаем опит за самозапалване.

Китай и САЩ са в центъра на търговски спор, но Америка остава изключително популярна дестинация за пътуване, образование и имиграция за китайски граждани.

Полицията все още не разполага с мотив, но Китай и Съединените щати са част от ескалиращия търговски спор, иницииран от администрацията на Тръмп, като двете страни наложиха тарифи на обща стойност от 34 милиарда долара за стоките на страните си.