Бившият русенски депутат и една от знаковите фигури на СДС Румен Христов беше избран за председател на синята партия на извънредната национална конференция на 7 юли. Христов е роден 1955 г. в Борово, има богата професионална биография. Бил е председател на парламентарната комисия по земеделие, съветник на президента Желю Желев по аграрните въпроси. Два пъти е министър на земеделието - в служебните кабинети на Ренета Инджова (1994-1995) и Стефан Софиянски (1997). От 1997 до 2002 е главен административен секретар в администрацията на президента Петър Стоянов. Румен Христов беше в Русе, където даде първата си пресконференция като лидер на СДС извън София.

- Г-н Христов, поемате в много труден момент СДС, какво предстои оттук нататък?
- Предстои много работа. На първо място искам да консолидираме СДС, защото е важно единението. Важно е партията да бъде единна, за да може да постигаме целите, които си поставя СДС. За нас най-важната задача в момента е да отвоюваме отново мястото си на автентичната дясна партия в България. Смятам, че това място го заслужаваме, но то не идва от само себе си, за него трябва да се работи ежедневно. 
- Какъв ще е пътят към вашите избиратели, с какви послания и в какво ще ги убеждавате?
- Истината е, че десният избирател е много взискателен, много капризен, което е съвсем основателно. Това са предприемчиви хора, добре образовани, хора със собствени печеливши професии, със собствен бизнес. Не може много лесно да обещаваш, а после да не изпълняваш - тоест, като поемаме ангажименти, трябва да ги изпълним. На първо място искам да стигна до нашите избиратели и да направя коалиция с избирателите, а после вече ще мислим за коалиции с политически партии. Нашата политика ще бъде дясна, очевидно като политическа партия, която стои в десния спектър, и тя ще бъде насочена към развитието на нашата икономика. За мен ръст от 3,8 до 4%, което се очаква, не е достатъчен, трябва ръст в рамките на 6-7%. Много неща биха могли да се направят в тази посока, но смятам, че едно от важните неща е да намалим ролята на държавата, за разлика от БСП, които смятат, че тя трябва да бъде увеличена. Тези безбройни лицензионни, регистрационни разрешителни режими трябва да бъдат намалени и да се остави бизнесът да диша свободно. Той знае по какъв начин да повишава заплатите, защото бизнесът е този, който повишава заплатите, а не става с пожелания и декрети. 
- Заявихте, че ще работите за възраждане на най-старата дясна партия и синята идея, как ще се случи това?
- Тя се носи в сърцата на много хора, но за мен най-важното е политиките, които ще предложим, и посланията, които ще изпратим до тези избиратели, да бъдат чути, припознати и одобрени. Целта, която си формирахме на 23-тата Национална конференция - европейски граждани с европейски доходи, трябва да бъде облечена в секторни политики - кои сектори ще развиваме приоритетно, какво ще бъде нашето отношение към бюджета, ще увеличаваме ли разходите. Като дясна формация категорично смятаме, че преразпределението на тези близо 40% всяка година от БВП са много. Европейската практика е около 35%. Намалянето с 1-2% при 100 милиарда бюджет означава да оставим 1 милиард лева допълнително в населението и във фирмите, тоест бюджетът трябва да изпълнява своята роля спрямо българските граждани, като заделя средства за образование, здравеопазване, инфраструктура, охрана, вътрешна сигурност и т.н. Нека тези средства, които сме заделили, да ги изразходим ефективно, а не да се опитваме да ги увеличаваме всяка година. 
- Каква цел си поставяте за изборите догодина?
- От десните формации ние сме с най-голямо представителство в България като кметове, районни кметове, кметове на малки населени места и общински съветници. Фокусът ни ще бъде върху местната власт, тя е изключително важна. Този, който има добри резултати на местните избори, обикновено винаги има добри резултати и на другите избори, така че това ще ни бъде фокусът през следващата година. Предстоят евроизбори, и за тях ще мислим, но фокусът ще бъде местната власт и участието в местното самоуправление.
- А каква цел си поставяте за Русенския регион?
- Ако може да увеличим присъствието си в местната власт и в Русе, и в общините. Ще издигнем кметове в малките населени места, ще мислим за кандидат-кмет за Русе, вероятно няма да бъде самостоятелна кандидатурата, но ще се борим за добър резултат и в малките населени места, и за общински съветници, разбира се. 
- Може ли на местните избори да се явите самостоятелно или ще търсите коалиция и с кого?
- Има такава опция, защото около 10% от членовете на партията смятат, че е добре да се явим сами и няма лидер на партия, който да не мечтае за самостоятелна парламентарна група. Но аз съм реалист и знам, че тези 70-80 хиляди гласа не са достатъчни за влизане в парламента. Трябва ни двойно повече. Ако ние успеем да убедим избирателите, ако стегнем редиците на партията, ако изпращаме тези послания и те бъдат възприети, и стигнем според социологически изследвани 4%, може би да, но иначе да се броим за пореден път, аз знам какво се случва горе-долу при такова броене. Може би ще потърсим коалиция, но пак на идейна основа. СДС има традиция да прави коалиция на идейна основа, така че разписваме нещата, от които ние никога няма да отстъпим, отиваме на преговори, виждаме нещата, от които не остъпват евентуалните ни коалиционни партньори, намираме общ език или не. Но предстои много сериозен дебат в партията, тъй като такава е традицията за вземане на решения и аз ще я спазя. 
- На местно ниво структурите имат пълна свобода за коалиции, но ще има ли забранени партии?
- Да, БСП и ДПС. Нормално е една дясна формация, каквато е автентичният СДС, да има основен опонент левицата. Ние се различаваме идейно в нашето виждане за управление на страната. Тук не става дума за нищо личностно, става дума за принципи, идеи, възгледи, политики. Що се отнася до ДПС, те избраха своя път на развитие, те управляваха дълго време заедно с БСП, имаме лош привкус от съвместното управление през 1991-1992 г. при Филип Димитров и няма как да намерим допирни точки, така че на този етап това е забранителният списък. Иначе структурите имат пълна свобода на коалиране. На отделни места ние работим добре с ДСБ, на други с ДБГ, на трети с ВМРО. Много е шарена картината в страната, но в по-малките населени места хората се познават и затова решихме да дадем свобода, тъй като разписването на една коалиция отгоре често пъти не сработва надолу, напротив - води до колизии, разправии. Затова им казахме, че имат пълна свобода, като искаме добри резултати. Ще помагаме всячески, но резултатът зависи преди всичко от тях. 
- В Русенския регион каква е картината?
- Това ще каже местната структура. Познавам добре колегите от другите десни формации, надявам се да намерим общ език. Често пъти сме били заедно. Русе заслужава едно истинско дясно управление. Ще кажете ГЕРБ не са ли десни, но те са по-скоро народняшка партия, те имат много широка основа, много широка база и поради тази причина получават и повече гласове. Но този стар аристократичен град Русе с наследници на истинската буржоазия заслужава да има едно автентично дясно управление. 
- Предстоят ви обиколки във всички областни структури. Защо избрахте да тръгнете от Русе?
- Защото обещах, че първата пресконференция, която ще дам извън София, ще е в Русе. Първо съм от този край, второ съм бил народен представител оттук, член съм на русенската организация на СДС и сигурно ще остана член на СДС-Русе, за което много благодаря на моите приятели от СДС, които винаги са ме подкрепяли категорично безусловно. 
- На фона на останалите структури русенската на какво ниво е?
- Имаме нужда от обновяване, от привличане на млади хора, от по-активна дейност, защото не може да чакаме да се активираме от избори на избори. Не случайно се казва, че в деня, в който се проведат парламентарни или местни избори, започваш да работиш за следващите. Не може епизодично да се появяваш и да казваш какво ще направиш, ако дойдеш на власт, а през цялото време да казваш какво трябва да се направи. 
- А къде и как виждате СДС следващите години?
- Мястото на СДС е в парламента, но това не е запазено място, за него трябва да се борим. Ние сме демократи, трябва да отстояваме всичко, което бе постигнато последните 30 години, защото в последно време се чуват антиевропейски гласове, носталгия по комунизма. Ние сме призвани да отстояваме демократичните ценности в България, защото благодарение на нас те дойдоха в България. 
Ако влезем в парламента, вече е въпрос на програми, виждания за евентуално участие в управление. Стоенето във вечна опозиция също не е решение, но въпросът е какви компромиси могат да бъдат направени, защото има неща, от които ние не можем и няма да се откажем.