Правим всичко възможно, за да подготвим и внесем наесен в Народното събрание законопроекти, с които да осъществим реформата, която да подобри положението на хората с увреждания в България.

Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Петков бе изслушан в пленарната зала, където информира депутатите за хода на подготовката на законодателните промени, разработвани от експерти в ръководеното от него министерство, които целят да гарантират правата на хората с увреждания.

„В последните седмици и месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм“, подчерта социалният министър. Според него острите противопоставяния вътре в средите на хората с увреждания силно затрудняват вземането на добри решения, които да гарантират правата на всички.

Министър Петков увери, че гарантирането на правата им е един от основните приоритети в управленската програма на правителството, а то полага необходимите усилия за реализирането му. „Усилията на министерството са да разпише законови промени, които имат подкрепата на всички хора с уреждания“, допълни той.

Казаното от социалния министър бе разкритикувано от опозицията. „Опитвате се да се хвалите и да представяте положението като нормално“, подчерта Георги Гьоков от „БСП за България“, който призова да не бъде разглеждани количеството свършена от министерството работа, а нейното качество.

На предходното заседание на работната група за изготвяне на законодателни промени представителите на майките на деца с уреждания я напуснаха, а това стана причина социалният министър да дойде вчера в палатковия лагер при парламента, където протестът им продължава и да призова за тяхното

За изготвянето на нов Закон за хората с увреждания срокът е удължен до 31 юли, а Министерството на труда и социалната политика подготвя проект на нов Закон за предприятията на социалната и солидарната икономика, който ще бъде внесен в Министерски съвет. Той има за цел да подобри достъпа до заетост и обучение на лицата от уязвимите групи.

„Усилията на министерството са да разпише законови промени, които да имат подкрепата на всички хора с увреждания“, увери Бисер Петков.