Поставяме си за задача да отвоюваме отново мястото на СДС като автентичната дясна партия на България, а целта ни е европейски граждани с европейски доходи. Тази наша цел обаче трябва да бъде уплътнена с политики по секторите и започваме работа в тази посока. Това каза новият председател на СДС Румен Христов на пресконференция в Русе, първата извън София. Русенската организация години наред стои зад гърба ми и ме подкрепя във всяко едно мое начинание, подчерта той и увери, че в бъдеще ще продължат да работят така и няма да ги разочарова като председател на СДС. Христов отбеляза, че предстои много работа, но това не го плаши, а след Русе ще посети и останалите областни структури. 
Поемам този пост със съзнанието какво предстои в рамките на СДС, но с чувството, че това е една партия със сериозно минало и това прави още по-отговорно поведението, което трябва да имам като председател. Разчитам на всички структури на СДС, защото непосредствено след избирането ми заявих, че искам да бъда председател на всички седесари, а не само на тези, които са ме подкрепили. И затова приемам, че тези, които гласуваха за другия кандидат, не са гласували против мен, а са гласували за кандидат на СДС, каза Христов. 
Той посочи, че още е рано да се обсъжда темата за коалиции, като дебат по този въпрос ще има на програмна конференция, която ще се проведе през есента. Три са вариантите за коалиция, като първият е на идейна основа с партии от десния сектор, вторият е конюнктурна коалиция с формации, с които нямат драстични различния, и третият вариант е коалиция антистатукво.  
На този етап за мен най-важната задача е консолидацията на СДС, произвеждането на политики, отправянето на послания към нашите избиратели и утвърждаване на позицията на СДС като автентична дясна формация, подчерта новият лидер на партията и допълни, че решенията за коалиране се вземат от националния съвет, а не еднолично. 
Започнала е работа и за младежка организация на СДС, като има създадена работна група. Освен призивите младите хора да дойдат в СДС, ние трябва да имаме политики, насочени към тях. Забелязваме една много добра тенденция - деца на седесари от по-старото поколение започнаха да стават наши членове и да работят активно. Много вярвам на тези младежи, защото те израснаха заедно с нас по митингите, бяха на раменете ни, вкъщи се е говорило само за СДС, защото то беше най-дълго време в сърцето и душите на хората, каза Христов. Възстановява се и съюзът на жените в СДС, обмисля се и клуб на старейшините, в който да се обхванат по-голяма част от хората, които са били активни през годините.