Елтън Джон обедини усилията си с британския принц Хари за започване на инициатива за набиране на 1,2 млрд. долара, чиято цел е да "прекъсне цикъла" на разпространението на СПИН чрез привличане вниманието на млади мъже, сред които нарастват инфекциите.

На втория ден от голяма международна конференция по въпросите на СПИН в Амстердам, двамата заложиха на мощта на общественото си влияние, за да призоват за предприемане на действия за прекратяване на продължаващата стигма около вируса и за защита на поколенията.

"Младите мъже са единствената възрастова група, в която СПИН инфекциите се увеличават, не намаляват", предупреди рок звездата и ветеранът в борбата със СПИН Елтън Джон, когато обяви старта на Коалицията MenStar.

"Трябва да направим много, много повече, за да ангажираме мъжете, особено по-младите мъже, в по-голяма степен", настоя той.

Коалицията обединява различни партньори, включително UNitaid на ООН и американският фонд PEPFAR. Елтън Джон предупреждава, че 24-35-годишните мъже се допускат до тестове и лечение за ХИВ при "неприемливо ниска степен".

Повече работа е свършена за защита на жените и момичетата, но "не можем да решим целия проблем, ако се занимаваме само с половината ситуация", каза Елтън Джон.

"Ако искаме да спечелим тази битка, ако искаме да прекратим СПИН веднъж завинаги, трябва да направим мъжете част от решението" и да ги научим да се пазят", не само техните съпруги и приятелки, сестрите и дъщерите им, но и специално братята и синовете им."

"Напредъкът, за който се борихме толкова усилено, е изложен на риск от опасно самодоволство", каза принц Хари пред делегатите на конференцията.

"Твърде много хора по света все още игнорират вредните въздействия върху образованието и другите обществени услуги чрез не превръщането в приоритет на превенцията и лечението на СПИН."

Новата инициатива беше насочена към "трудната, но съществена работа на истински променящите се мисли", каза принц Хари.

"Вдъхновена от нарастващата тревога за нивото на новите случаи на заразяване със СПИН сред младите жени, тази кампания смело се справя с корена на този проблем - липсата на информираност за превенцията на ХИВ сред труднодостъпните млади мъже".

Той призова хората да се обединят около "разбиването на смъртоносна стигма" около СПИН "и противопоставяне на предразсъдъците, които все още са там".