Интригуващи събития предстои да се случат през това лято в Художествената галерия на „Борисова“ 39. Галерията е едно от малкото места за култура в Русе, на които ленивият отпускарски сезон не се отразява по никакъв начин върху афиша, жителите на града вече добре знаят това и както и друго лято, и сега очакват интересни и колоритни емоции. И Русенската художествена галерия няма да разочарова тези свои почитатели и истински ценители на изкуството. Още повече, че тъкмо през летния сезон, когато други културни институти пускат завесите и излизат в отпуски, като затварят дори и вратите на касите, та тъкмо през лятото в галерията не се притесняват от риска някой да замръзне, докато разглежда изложба. Е, съществува само рискът летните порои да наводнят пространствата в РХГ. Но с това екипът на пинакотеката е свикнал и винаги държи в готовност легените и кофите, които при необходимост тутакси да подреди в ефектна за посетителите и изнервяща за самите работещи там „инсталация“. 
Днес в една от залите на галерията ще гостуват със свои живописни работи двама румънски художници - известният в Румъния преподавател в арт училището в град Търговище Михай Шербанеску и авторката от Гюргево Ина Стана Ребиган. Откриването на експозицията е в 17.30 ч в РХГ, като идеята за гостуването на художниците е на Съюза на свободните писатели, който организира арт визитата в партньорство с галерията. 
На 17 август пък предстои друго гостуване на чуждестранни автори, които ще внесат в русенската галерия 
аромата на Пиренейския полуостров
Това са четирима художници от Испания, които поверяват своето първо представяне пред българска публика в ръцете на известния иберийски куратор Горгонио Санхуан. Връзката с него е станала благодарение на една от авторките, които бяха наградени в миналогодишното издание на Биеналето на миниатюрата, което РХГ провежда. Горгонио Санхуан отдавна е искал да направи контакти с българска художествена галерия, като желанието му е те да не се изчерпват с едно-единствено показване на творби на авторите, с които той работи. След като уговорихме гостуването му и представянето на четиримата мадридски художници, скоро след това той обяви за предстоящото събитие на страницата си във фейсбук, каза директорката на РХГ Елена Великова. 
Санхуан дори е издирил снимки от Русе 
и ги е прибавил към своя анонс за предстоящото гостуване в града на „Синия Дунав“, както уточнява той. 
Една друга изложба обещава да се превърне в събитие за всички, които ценят по-слабо известните факти и произведения. Това е експозицията с творби на Георги Машев, който е известен с това, че е илюстрирал диаболични и мистични сюжети и теми. Машев остава напълно неоценен за българската история на изкуството - при това абсолютно незаслужено и русенци ще се убедят в това. Художникът, който е роден през 1887 г. в Пазарджик и е ученик на професор Иван Мърквичка в Рисувалното училище в София, си отива от земния свят на 10 август 1946 г. Той рисува богомилите и тяхната дуалистична философия, кошмарите на съновиденията и несъзнателното, образи на митологични и легендарни герои. Затова го определят като баща на диаболистичната тематика в българското изобразително изкуство. Русенци ще имат шанса да видят всичко това. Впрочем, Георги Машев е автор на 
единствения рисуван приживе портрет на Димчо Дебелянов
Двамата си били близки приятели и съмишленици в изкуството. Портретът, направен от Машев, докато поетът лежи болен в ергенската си квартира, днес е в родната къща-музей на Дебелянов в Копривщица. 
Сама по себе си тази изложба няма да бъде лесна, казва Елена Великова. Голяма част от творбите, които ще бъдат показани, ще пристигнат от галерия „Станислав Доспевски“ в родния на Машев Пазарджик, други трябва да бъдат докарани от София. Русенската галерия притежава една негова работа, която също ще покаже. Изложбата ще бъде открита на 21 август. 
Малко след това предстои друго изпитание за РХГ. Дузина картини ще заминат за Виена, за да участват в първата задгранична презентация на проекта на галерията „Разкази, вдъхновени от картини“. По този проект галерията покани български писатели и техни колеги от различни европейски страни да си изберат творба на автор от фондовете на РХГ и да напишат художествен текст, провокиран от картината или скулптурата.
Експериментът, който е наистина уникален по рода си, се оказа и изключително успешен 
- доказва го луксозното издание, стилно оформено като чудесен том, побрал репродукции и разкази и есета, доближили двете изкуства, литературата и изобразителното изкуство. Сред 17-те автори са Румен Леонидов, Елин Рахнев, Калин Василев, Александър Чобанов, Ангел Игов, Христо Карастоянов, но също и хърватинът Борис Бек, румънците Аурел Мария Барос и Кристиян Фулаш, писатели от Великобритания, Полша. Премиерата на сборника се състоя по време на Нощта на музеите и галериите, когато на фона на картините, вдъхновили белетристите, автори и техни почитатели четоха текстовете. Проектът бе замислен от галерията като предложение да бъде част от културната програма, съпътстваща прословутото българско европредседателство. Идеята обаче не получи одобрение и финансиране. Затова галерията си я реализира със свои средства. 
Сега все пак  
предстои и европремиерата на сборника на фона на картините
Това ще стане на 27 август в частната галерия на Гуи Шмид в австрийската столица. Шмид е познат на русенската културна публика като куратор на изложбата „Red“, която преди няколко години и в Русе направи изключително силно впечатление с многобройните художествени транскрипции на червеното в изкуството. Гуи Шмид бе и член на журито на биеналето на миниатюрата. Самият той много харесал идеята на русенския проект за преплитане на литературните и живописните инвенции и затова предложил да бъде домакин на виенското представяне. Той вече е разпратил 500 покани до колеги, специалисти и автори да станат част от събитието на 27 август в 18.30 в галерия „MAG 3“ на улица „Шифамтгассе“ 17 във Виена. Специално за това събитие в столицата на Австрия ще пристигне и белетристът от Загреб Борис Бек, който ще прочете своя разказ от книгата. 
За съжаление, няма да имаме възможност да оставим картините за по-дълго време, австрийците ще могат да ги видят само до 30 август, след което ги прибираме в Русе, обясни Великова. А на 1 септември в русенската галерия предстои изложба на Вълчан Петров. 
На 7-и пък ще бъде припомнено творчеството на едно
друго голямо име в родната живопис - Никола Пиндиков
от чието рождение на 18 септември се навършват 120 години. Никола Пиндиков е роден в град Елена, но докато следва в Художествената академия в София, се запознава с младата лекарка Олга Градинарова от елитен русенски род. Така че след като художникът се дипломира, семейството идва в Русе. От 1930 г. Никола Пиндиков работи като учител по рисуване в Разград, Оряхово, пак в Разград, а на 15 септември 1940 г. е назначен за учител в русенската Мъжка гимназия „Княз Борис“. През 1946 г. става и директор на гимназията, която вече носи името на Христо Ботев, но две години след това сам се отказва от поста, за да може да рисува. Умира на 6 януари 1974 година в Русе.