Eхограф с доплер и електрокардиограф дариха на Университетска болница "Канев" ротарианци от България, Италия и Турция. Апаратурата е изключително ценна при превенция на исхемични инсулти, а България е на първо място в ЕС и сред челните десет страни в света по честота на това заболяване.
Исхемичните инсулти са 80% от всички мозъчни удари, целта ни е да помогнем в борбата с този бич за обществото, каза президентът на ротари клуб "Русе" Петър Пенчев при връчване на дарението.
От инфаркт в днешно време почти не се умира, но при инсултите нещата са по-различни и е необходима ранна профилактика. Това може да стане чрез електрокардиограф, който показва смущения на сърцето и ехограф с доплер. В някои случаи с този апарат може да се постави стент на самата артерия и така пациентът да бъде спасен от инсулт, за непосредствената опасност от който дори не подозира, каза д-р Виктор Маргаритов от същия клуб. 
С апаратурата ще работят специалисти, които на място ще правят изследване на всеки пациент, който има нужда, и ще го насочват към нужното лечение, посочи зам.-председателят на борда на директорите в Университетската болница д-р Йосиф Новаков, а зам.-кметът Иван Григоров благодари за дарението и връчи на ротарианците поздравителен адрес от общината.