Българска програма, на стойност 1,3 млн. евро, одобри днес Европейската комисия. Тя е за борба с двойния стандарт при храните и е инициирана от евродепутатите от ГЕРБ.

От партията обявиха, че по програмата ще могат да кандидатстват за грантове неправителствени организации от Източна и Западна Европа, а началото вероятно ще бъде дадено през 2019-та година.

И още - възможно е да бъде създаден и специализиран орган, който да следи за уеднаквяването на качеството при храните във всички държави членки.

Андрей Новаков посочи, че очаква с парите потребителските организации да повишат своя капацитет – за оборудване, за тестове, за информационни кампании и разясняване на потребителските права. Също така изрази надеждата да се въведат минимални стандарти.

„Двойните стандарти са огромен бич на ЕС и ние ще направим всичко възможно, за да променим това. Надявам се, че с цялата информация, която ще се събере, да имаме една по-пълна картина в кои държави го има този проблем. И се надявам в крайна сметка да имаме едно ново законодателно предложение за уеднаквяване на стандартите“, обясни Емил Радев.