НС ме подкрепи, това е подкрепа не толкова към моята персона, а политическата класа е разбрала, че проблемите в сектора са много сериозни и тежки и трябват промени. Това каза пред бТВ д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК.

Длъжността трябва да бъде професионална, на длъжността управител на НЗОК трябва да бъде експерт. Дойде времето, в което политиците разбраха, че са били на погрешен път, като са мислили, че длъжността управител на НЗОК трябва да е политическа, добави Дечев.

Според него, едва ли ще стане по-тежка ситуацията в НЗОК, отколкото е в момента. „Всеки бюджет трябва да има адекватност на дейностите, зададени за определен период от време. Предлага се коренна промяна в дейността на НЗОК, трябва да се работи по ефективност, ефикасност и контрол”, подчерта новият управител на здравната каса.

Той отбеляза, че има силно болнично лоби, големи корпоративни играчи, които за сметка на държавните и общински болници прокарват политика, която е изцяло в тяхна полза, която е по отношение на т. нар. лимити.