Главният изпълнителен директор на Фиат Крайслер (Fiat Chrysler) Серджо Маркионе се оттегля заради влошено здраве и ще бъде заменен от Майк Манли, шеф на марката Джип (Jeep), която е част от автомобилния концерн, съобщи снощи автомобилопроизводителят, цитиран от световните агенции.

66-годишният Маркионе получи сериозни усложнения след операция на дясното рамо миналия месец.

Маркионе пое ръководството на Фиат през 2004 година и вече планираше да се оттегли догодина, припомня Франс прес.

Задълженията на Маркионе като ръководител на луксозния автомобилопроизводител Ферари (Ferrari) ще бъдат поети от Луис Камилери, който е член на съвета на директорите на Ферари и дългогодишен директор във Филип Морис интернешънъл (Philip Morris International), компанията, която от много години е спонсор на тази марка спортни автомобили.

54-годишният Манли е британец и ръководи Джип от 2009 година, както и производителя на пикапи и ванове Рам (Ram) от 2015 година.

В съобщение Фиат Крайслер информира "с голямо съжаление, че през седмицата г-н Маркионе е получил неочаквани усложнения след операция, които са се задълбочили значително през последните часове".

"В резултат на това г-н Маркионе няма да може да се върне на работа", отбелязва компанията.

В отделно съобщение Ферари посочва, че съветът на директорите на компанията е заседавал и е научил с огромно съжаление, че главният изпълнителен директор Серджо Маркионе не може да се върне на работа.

Пред 14-годишното си управление Маркионе преобрази до голяма степен автомобилната група - първо като поправи ситуацията във Фиат, след това като ръководи сливането с американския автомобилопроизводител Крайслер (Chrysler) и отделянето на луксозната марка Ферари.

Решенията на съвета на директорите трябва да бъдат потвърдени от събранията на акционерите.