Хиляди декари земеделска продукция е унищожена от дивите животни в Русенско. Производителите се оплакват, че няма контрол от страна на дивечовъдното стопанство. Между 30 и 60 процента от реколтата вече е загубена, щетите са на стойност около милион и хората настояват за спешни мерки от страна на институциите, съобщи „Русе Медиа“.
Земеделската кооперация в село Щръклево стопанисва близо 20 000 дка обработваеми площи. Дивите свине и елените са унищожили голяма част от засятата царевица и рапица.
„В този район имахме 2000 дка рапица. Над 1000 дка от нея беше изпасана от елените под дебела снежна покривка от 50 см. Снегът беше разровен и всичко унищожено до корен. Имаме съборена на земята царевица, а зърното изронено още в момента на сеитбата. Сутринта го сееш, през деня го няма. Презасяваш, на следващия ден същата работа“, разказва агрономът на кооперацията Мариана Георгиева.
Георги Атанасов е земеделски производител от село Щръклево. Обработва близо 5000 дка, голяма част от които са увредени безвъзвратно от дивите прасета и елените. По думите му стадата им достигат до няколко хиляди глави – 2000 са елените, между 3 и 4 хиляди са дивите свине.
„Животните вървят масово през полетата, царевицата я свалят по земята, слънчогледа го пасат, има колеги, които пресяваха по три пъти царевица. Докато я насеят, прасетата минават, изронват я, изяждат зърното. Като стане голяма на кочан, пак същата работа, всичко е по земята“, казва Георги Атанасов.
Подобна е ситуацията в още няколко села в региона, сред които Нисово, Сваленик, Червен, Писанец и др. Производителите вече се чудят как да опазят нивите.
„Дивите свине, честно да ви кажа, въобще не се притесняват от нас. Ние вървим с машините, едва ли не започваме да ги заобикаляме да не ги ударим“, казва Милен Коев от с.Нисово. Колегите на Стоил Кънев от с.Сваленик пък са обикаляли с джипове по цели нощи, пускали са и фойерверки, но без особен ефект.
Земеделците настояват за спешни мерки от Дивечовъдното ловно стопанство „Дунав“, чиято територия Батаклията граничи със земите им. Искат да се регулира и намали броят на животните, да се прави селекция и да загради ловното стопанство.
На свой ред директорът на ДЛС „Дунав“ Йордан Сарилиев им препоръчва те да си поставят електропастир, тъй като няма как да се огради територията на стопанството. Това би се отразило зле на животните, тъй като се спира популацията им. Производителите контрират, че тъй като земите не са на едно място, а са разпръснати, няма как да поставят предпазни огради примерно на 40 парцела. Освен това животните са огромни, движат се на стада и един електропастир не би могъл да ги спре.
Засегнатите стопани подготвят и протестно писмо до министъра на земеделието, в което ще настояват да се разреши проблемът им.