С декларация на съветниците от групата на „Патриотите, ВМРО, Глас народен“ срещу качеството и мудността на ремонтите в града започна вчерашната сесия на общинския съвет. С текста, изчетен от Иво Пазарджиев, те всъщност повтарят констатациите си, обявени преди ден на пресконференция - че градът е разкопан на много места едновременно, а след това на тези обекти не се случва нищо, че липсва организация и плановост, има видим хаос, много е мръсно, необходим е засилен контрол от общината. 
Всички над 80 инфраструктурни проекта, които се изпълняват, имат изготвени линейни графици, като всичко върви в срок. Има изключително стриктно създадена организация. Всичко се изпълнява внимателно и отговорно. След две години, когато приключат дейностите, градът ще е красив и уникален, а четирите улици, които свързват центъра с кея, няма да имат аналог. Продължавам да се извинявам на русенци за неудобствата - затруднения в движението, мръсотия, шум. Но хората виждат и оценяват какво се случва. Това каза в отговор на декларацията кметът Пламен Стоилов. 
Всичко изглежда като опит градът да се преобрази точно преди местните избори догодина. Русенци не следва да бъдат превръщани в заложници на поредната предизборна кампания, репликира общинският съветник Иво Пазарджиев. 
Няма как да се приеме градивно такава декларация, в която се говори с популизъм и неистини, категоричен бе кметът. Той подчерта, че близо седем години общинска администрация изпълнява стратегия за възраждане на Русе, като допълни, че изборите минават и заминават. Ежедневно Стоилов получава по 10-15 обаждания от граждани и общински съветници, които подават конкретна информация, като се ходи на място на обектите и се решават проблемите. 
Той подчерта, че лично е проверил как са поставени плочките по ул. „Цар Освободител“ около „Бордо“, където се е наложило пренареждане, както и на ул. „Чипровци“. Има непредвидени дейности в строителството, но всичко се компенсира от фирмите, допълни кметът. 
Фирмите са предупредени да почистват след завършване на участъците, каза зам.-кметът Димитър Наков и подчерта, че в момента няма участък в крайна фаза с акт 16 и приемателна комисия, за да се говори за почистване. Той обясни също, че съгласно правилата на оперативна програма „Регионално развитие“ във всяко едно от направленията - градска среда, интегриран градски транспорт, образователна инфраструктура, по които се изпълняват обектите, има заложени междинни етапи, които изискват определени индикатори да бъдат изпълнени, иначе могат да бъдат наложени санкции. 
Стоилов призова съветници да си представят как ще се промени градът и подчерта, че освен критика, трябва да има и позитивизъм. Той припомни, че има осигурено финансиране за ремонта и реконструкцията на бул. „Трети март“ и „Липник“, Пантеона и голямата художествена галерия.