Гръцкото външно министерство обвини Русия в неуважение на страната и неразбиране на ценностите на гръцката политика след коментара на Мария Захарова по повод изгонването на двама руски дипломати от балканската държава.

„Изявлението на говорителя на руското външно министерство е характерен пример на неуважение към трети страни и неразбиране на съвременния свят, в който държавите, въпреки техните размери, могат да провеждат независима, многопланова и демократична външна политика“, се казва в комюникето на МВнР в Атина.

На брифинг вчера Захарова заяви, че „британските и американските партньори са оказали много силен натиск“ върху Атина по въпроса за изгонването на дипломатите. Тя също така заплаши, че Русия ще предприеме ответни мерки.

Гръцкото външнополитическо ведомство подчертава, че „данните, въз основа на които е действала Гърция, са били предоставени незабавно на руските власти“. „Атина се стремеше от самото начало да възприема действията на тези хора като такива, които нямат отношение към официалната руска външна политика. Но от изказването на говорителя на руското МВнР излиза, че то е съгласно с техните действия“, се посочва още в гръцкия коментар.

Гръцките власти обявиха на 11 юли, че гонят двама руски дипломати от страната. Атина ги обвини в намеса във вътрешните работи и подкуп на държавни чиновници.