С 64 мача за националния отбор, шампион с „Литекс“ и капитан на този тим, с кариера в „Истанбулспор“, „Фенербахче“, „Кубан“ и „Анкарагюджю“ доскорошният изпълнителен директор на ФК „Дунав“ и действащ член на Управителния съвет Ивайло Петков е видял много във футбола. Затова за читателите на „Утро“ ще бъде интересно да разберат какво мисли за тенденциите в най-великата игра.

 - Г-н Петков, как ви се стори световното първенство?
- Шампионатът беше интересен. Някои от фаворитите изгоряха рано, но като цяло нивото бе много добро. Гледахме завързани и оспорвани мачове. 
- Защо малки държави като Хърватска и Белгия блеснаха така ярко?
- Защото имат чудесни школи, младите им играчи бяха забелязани бързо и навреме отидоха в големи клубни отбори.   
- Къде сме ние?
- Ситуацията в България не е добра. Когато работихме върху сегашната селекция на „Дунав“, срещнахме много трудности. Винаги сме залагали на политика за работа с български футболисти. Смятаме, че така е правилно. Добрите играчи обаче се броят на пръсти. Чужденците от по-висока класа пък излизат със сериозни, буквално непосилни за повечето български клубове финансови претенции. Знаете, че имам амбиция да се занимавам с мениджърска работа. Ето, сега от Турция ми се обаждат с искане да им предложа футболисти. Хората казват: „Да са добри играчи, не звезди и суперзвезди“. И дават нелоши пари. Само че аз и колегите ми просто няма какво да им предложим. Това е положението. 
- Следите ли какво става в „Дунав“?
- Разбира се. Аз казах, когато си тръгвах от Русе, че ще продължа да помагам с каквото мога. На 27 юли ще бъда на Градския стадион, за да гледам мача с „Ботев“ /Враца/. 
- Как намирате обновения отбор на „Дунав“?
- Процесът на селекция не беше лек. Всички в клуба поработиха сериозно. Мисля, че според пазара и класата на играчите в България опитахме да вземем добри футболисти. Да, ще им трябва време за сработване, все пак става въпрос за 8-9 нови играчи. 
- Какво мислите за тези попълнения?
- Ще си спестя персонални оценки. Пак казвам - опитахме от вратаря /Филип Димитров/ до бразилеца /Глаусио да Силва/ новите хора да са добри футболисти.
- Бразилецът остави добри впечатления в контролата с „Локомотив“ /Горна Оряховица/.
- Твърдя, че той е много добър футболист. Бе на път да отиде в друг клуб извън България, предлагаха му и по-високо заплащане, но убедихме мениджъра му да дойде при нас. Глаусио да Силва е интересен играч. Ясно е, че е изостанал с подготовката. Когато влезе във форма, ще покаже повече.
- Какви искате да кажате на феновете?
- Да идват на стадиона, защото любовта към един отбор се измерва с броя на хората по трибуните. Това е истинското отношение към тима. Нека подкрепят отбора, когато е трудно. И да му вярват. На момчетата и треньорския щаб пожелавам успешна кампания в Първа лига и добър резултат в началото срещу „Витоша“ /Бистрица/.