С възторжени аплаузи е изпратила на три пъти румънската публика артистите от Русенската опера, които взеха участие в осмото издание на международния фестивал „Хунедоара Лирика“ в румънска Трансилвания. Това съобщи директорът на операта след завръщането на музикантите и солистите, които взеха участие в две оперни постановки и в гала концерта на финала. Възторзи получили русенските спектакли на „Макбет“ и „Трубадур“, като режисьор и на двете постановки е Аделаида Якимова. Определено показахме качество - и това беше оценено, казва директорът Кюркчиев. Това било заявено и от окръжната и градската управа на окръг Дева и Хунедоара по време но официалната среща, която Кюркчиев провел. 
В разговора участвали и артистичният директор на фестивала, както и двамата русенски депутати Пламен Нунев и Светлана Ангелова. По думите на оперния директор парламентаристите останали впечатлени както от високата оценка за качеството на русенския културен институт, така и от това, което научили за принципите на финансиране на музикалното изкуство в Румъния. Кюркчиев много разчита, че русенските депутати ще изпълнят намеренията, които са заявили след румънската си среща, да повлияят за промени в законодателството в полза на българските артисти и дейци на изкуството.
В Румъния понятието „делегиран бюджет“ не съществува
както впрочем и в други „бели държави“. В северната ни съседка работят по системата на рамкирания бюджет, в който има отделни разчети за заплатите и хонорарите на музикантите, солистите и хористите, както и на техническите кадри, отделен бюджет поема режийните разноски по издръжката, трети бюджет предвижда изплащане на разходите за нови постановки. От тази година вече е влязло в сила още едно законово положение, което предвижда още един бюджет - специално за реконструкция на концертните зали и оперните сцени. Средната заплата в румънските опери е 1500 евро, във филхармонията в Букурещ е 2500 евро, добави Кюркчиев, като не скри горчивата си констатация, че прекрасните русенски певци и оркестранти не могат и да мечтаят за такава заплата. 
В никакъв случай не може да се каже, че нашите хора работят по-малко или по-зле - напротив, ето, сега румънските ни колеги са излезли за двата летни месеца във ваканция, докато ние не спираме да работим, продължи директорът. Но те и нямат алтернатива, особено когато 
над тях е увиснал Дамоклевият меч на колосалното изоставане 
в изпълнението на бюджета, завещано от предишния директор на операта Найден Тодоров и неговото „широкомащабно“ управление. Впрочем, до ден днешен така и няма оповестен официално протокол от двата одита, които бяха проведени от Министерството на културата на документацията от директорството на Тодоров. Източници, пожелали анонимност, подхвърлят за космически 6-цифрени суми, които операта е превеждала на една именита импресарска агенция, с които агенцията е трябвало да „осигури“ с реклама русенските представления в зала 1 на НДК. 
Аз не мога да направя друго, освен да произвеждам нови и висококачествени постановки, казва Кюркчиев. И се надява това не само да бъде оценено по достойнство от публиката, а в един момент да започне да носи и приходи за операта. Директорът очаква наесен в Русе да дойдат сегашните домакини на операта в Хунедоара, за да уточняват параметрите на участието на русенци догодина във фестивала. Вече сме говорили да покажем там „Луд гидия“, „Дон Карлос“, „Кармен“, „Набуко“, чертае въодушевен директорът. Освен това предстоят разговори за това 
ателиетата на Русенската опера да изпълняват поръчки за румънски театри
в градовете Дева и Гюргево. 
Продължаваме да надграждаме, това, което досега показваме, прави силно впечатление, затова нямаме право да отстъпваме и да позволим това да бъде съсипано, обяснява Иван Кюркчиев. Високата класа на оркестъра и на хора са получили също високи оценки и по време на гастрола на сцената на Софийска опера. Стъпвайки на това, директорът придобива нова увереност, че посоката му е правилна. Затова пристъпва към още по-смели проекти, които възнамерява да осъществи през новия артистичен сезон. 
Ще започнем с „Травиата“ - бележитото Вердиево произведение, което е било представено и при откриването на първия официален сезон на операта, казва Кюркчиев. Постановката ще бъде дело на 
...двамата му конкуренти по време на директорския конкурс преди година! 
Да, Кюркчиев е поканил и назначил за артистичен директор оперния режисьор Георги Симеонов. Третият миналогодишен кандидат за шеф на Русенската опера Иво Венков в момента води диригентски курс в Русе, а наесен ще бъде диригентът на „Травиата“. След това русенската публика ще види „Бонжур, мадам Европа“ в постановка на Ники Априлов, „Еликсир на любовта“ на Павел Герджиков, а после на меломаните ще бъде предложено още едно оперетно изкушение - „Графиня Марица“. За Нова година ще направим една чисто нова сценична версия на балета „Лешникотрошачката“ на Пьотър Чайковски, а през май догодина ще отбележим 200-годишнината от рождението на Жак Офенбах с една от емблематичните му творби - „Хубавата Елена“, добавя директорът. Отсега се обмисля и с коя творба операта да впечатли взискателната публика на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ през 2019 година. Но за всичко това ще говорим пак по-късно, нека да приключат летните ангажименти, обещава Кюркчиев. И припомня: на 3 август русенци представят „Луд гидия“ на „Сцена на вековете“ във Велико Търново.