Очаква се новата "уикенд" винетка да струва около 10 лева, съобщи председателят на пътната агенция Светослав Глосов в сряда пред БНР. Останалите цени на винетките няма да бъдат променяни.

Глосов говори и за премахването на хартиените винетки, които трябва да станат електронни от 1 януари 2019 г.

“Единствената разлика е, че вече няма да има книжни стикери, които се лепят на стъклата, а ще бъде електронна винетка - номерът на автомобила влиза в електронната система и ще бъде следен от контролните пунктове“, каза шефът на агенцията.

Пътната такса за почивните дни ще бъде въведена от догодина заедно с останалите електронни винетки. Заедно с това ще бъде изградена и новата тол система за таксуване на тежкотоварните моторни превозни средства.

“Тол системата ще бъде изградена върху 16 000 километра - 80% от републиканската пътна мрежа, но това не значи, че върху всичките километри ще има еднаква цена. Ще има нулева ставка на част от мрежата – там, където тя е в лошо състояние в момента и не позволява да бъде таксувана. Ще има различни цени в зависимост от категорията на пътищата и от тяхното състояние. Тази тарифа в момента се изготвя от консултанта на Агенцията - Световна банка. Очакваме в средата на август да бъде представена официално за обсъждане“, каза Глосов.

Леките коли и камионите ще плащат на различен принцип според това как похабяват пътната настилка. Системата няма да обхваща всички пътища, така че шофьорите, които не искат да заплащат, ще имат алтернатива.