15 млади музиканти от Китай, Русия, Румъния, Молдова, България и други страни поставят началото на фестивалния оркестър "Алегра", който кани на премиерен концерт тази вечер.
Вълнуващо е, когато се ражда един нов оркестър, а за мен вълнението е двойно, тъй като се чувствам като акушер, призна диригентът Дружелюб Янакиев.
Различните начини на мислене и на музициране на музикантите постепенно зазвучават в хармония, каза маестрото, като отбеляза колко бързо младите изпълнители, които са индивидуалности, усвояват правилата на оркестровото свирене. 
В програмата сме подбрали творби на Пиацола - като символ на лятото, Бритън - израз на младежкото, Бела Барток - едно истинско предизвикателство с неговото Дивертименто, и Офенбах - като символ на празник. Така определи предстоящия концерт създателят на "Алегра" Петър Найденов. Радвам се, че русенската публика показва с присъствието си колко цени и се радва на нашите концерти, надявам се това да оцени и да подкрепи и бизнесът, каза още Найденов. 
Публиката тук наистина е много специална, допълни го Дружелюб Янакиев, възхитен от реакциите и съпричастието на русенци по време на първия концерт на открито преди дни. Тук съм бил преди 19 години, когато като цигулар участвах в майсторски клас на Ваня Миланова, но съм работил с много русенски музиканти и знам те колко са горди със своя град и с неговата култура, добави Янакиев. Сега той се убеждавал, че очевидно тази гордост има основание, а самият Петър Найденов с неговия силен дух и посветеност на каузата "Алегра" предизвиквал у диригента възхищение. 
За мен е чест да бъда за първи път в Русе, каза цигуларят Шаоминг Уанг, който ще бъде един от солистите в сряда вечер. С негово съдействие в майсторските класове участват млади китайски цигулари, виолисти, пианисти. Ценя високо възможността моите млади сънародници да опознаят европейската култура на място с културни традиции и богата история като Русе, добави музикантът, който е съученик на прочутия китайски пианист Ланг Ланг.