Ремонтът за много милиони на централния площад, около който от години витаят най-различни слухове, съмнения и легенди, привлече вниманието на прокуратурата, която образува досъдебно производство по сигнал за некачествено свършена работа.
Проби ще бъдат взети от шест различни участъка, за да се проследи качеството на работата на шестте фирми, които са работили по един от най-скъпите градски проекти. Всеки сондаж трябва да е с дълбочина най-малко 20 сантиметра, за да се изследва положени ли са посочените в документите количества от различните строителни материали. Назначена е експертиза, определени са вещи лица, на които е възложено да вземат проби от плочките от няколко места на площада и да изготвят заключение, което да докладват в прокуратурата, уточни окръжният прокурор Георги Георгиев и посочи, че кметът Пламен Стоилов оказва пълно съдействие на държавното обвинение.
Обновяването на централния градски площад започна по времето на кмета Божидар Йотов през пролетта на 2010 година и продължи до септември 2011-а. Стойността му бе 10 000 000 лева, 9.3 милиона от които общината получи безвъзмездно по Оперативна програма „Регионално развитие“, а малко над 850 000 лева осигури от собствения си бюджет.
Реконструкцията обхвана целия градски център и ларгото към сградата на Операта на обща площ от 40 000 квадратни метра. Положена бе подземна тръбна мрежа, изградена бе автоматична поливна система в централната градска градина, както и отводнителна система около Паметника на свободата, за да се спре наклоняването му. Ремонт бе извършен и на съществуващите три фонтана, а пред самата опера, където допреди 28 години се издигаше паметникът на Георги Димитров, се изгради четвърти фонтан.
Още по време на ремонта се заговори, че в него са намесени доста интереси и не всички от тях са обществени. По късно площадът иронично беше наречен Китайски заради плочките, с които е застлан, а тъкмо качеството на настилката и професионализма при полагането й бяха сред най-обсъжданите теми. Приемателната комисия обаче не намери пропуски в работата и подписа без забележки всички документи.
Две години след прерязване на лентата се наложи на места да се прави ремонт на ремонта, тъй като плочките започнаха да се клатят и да препъват вървящите по площада хора.