Най-важното е поетият ангажимент от министъра на земеделието, че обезщетението на земеделските стопани ще бъде в максимално кратки срокове – в рамките на седмица, до 10 дни. Хората да бъдат спокойни, че ще бъдат обезщетени.

Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.

Цветанов обобщи резултатите от свикания извънреден Председателски съвет, на който министрите на земеделието и вътрешните работи Румен Порожанов и Валентин Радев, както и председателят на БАБХ Дамян Илиев запознаха председателите на всички парламентарни групи с действията на институциите за справяне с огнищата на чума по животните в Странджа. 

До този момент заболяването е регистрирано в 7 общини, намиращи се на територията на две области – Ямбол и Бургас.

„Трябва да има по-голяма информираност на обществото и местното население, където се предприемат действия. Някои казват, че не са информирани на място, не са запознати животновъдите“, подчерта Цветанов и призова в процеса да бъдат включени активно и кметовете на населените места.

Според Цветанов предприетите действия по евтаназия на животни имат за цел единствено да ограничат разпространението на заболяването, тъй като в страната има около 1 300 000 животни. В момента умъртвените животни са около 4 000. „Тези, за които е доказано, че има чума в съответните стопанства. Ако продължат с тези си действия, компетентните органи ще могат да ограничат разрастването на чумата на територията на страната, както и икономическите щети“, аргументира се той.

От своя страна земеделският министър Румен Порожанов оповести, че от днес започва обезщетяването на животновъдите в първите две населени места. Те ще получат минимум по 190 лева за овца и коза, които не са под селекционен контрол. За животните по селекционен контрол обезщетението е не по-малко от 250 лева. „Смятаме, че обезщетението, което се прави за самите животни е абсолютно адекватно“, коментира Порожанов.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев увери, че полицаите ще продължат да охраняват зоните, където е установено заболяването, за да не се допуска тяхното разширяване. „Чума има, безспорно е доказано и от нашата лаборатория, и от френските. Нашата задача е да ограничим заболяването“, заяви Радев.

Огнищата на чума станаха повод за редица срещи и разговори на европейско ниво, проведени от ръководството на Българската агенция по безопасност на храните и Главна дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите“ (SANTE) на Европейската комисия. В страната ни дори идва експертна мисия от Главна дирекция SANTE, поканена от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските власти за неразпространение на заразата, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.