Името на една от най-големите български куриерски фирми е замесено в нова измама, съобщи Диана Денева, която е атакувана в неделя малко преди обед. Ето какво разказа тя.
От скрит номер ми позвъми момиче, което се представи като служител на „Спиди“ и настоятелно твърдеше, че имам пратка, въпреки че през тази куриерска фирма нямам нищо поръчвано в близките два месеца. „Служителката“ настояваше, че грешка няма, защото е посочен моят номер. Веднага се досетих, че нещо не е наред, защото често пазарувам онлайн и използвам куриерски фирми. Знам много добре, че неделя е почивен ден за „Спиди“ и всички фирми, предлагащи куриерски услуги. Попитах в кой офис се намира моята предполагаема пратка и „служителката“ започна да увърта, а на въпроса ми отговори с номера на пратката, без да съм се интересувала от него. Попитах повторно в кой офис се намира, за да мога в удобно време да си я взема. Тогава „служителката“ много любезно ми отговори, че пратката е при нея и иска да поправи причиненото неудобство, като ми я достави. Попитах за името на получателя и внезапно се появи грешка на куриерската фирма. Сгрешено било името. Пратката била изпратена до Драган Манчов. „Служителката“ се постара обстоятелствено да ми обясни, че това е български революционер и книжовник, който е живял и починал преди много време /което е истина - има тъкъв възрожденец и той е починал преди 110 години - б.р./. Засмях се, а тя навярно усети колко прозрачна за мен ситуацията стана и побърза да ми благодари за отделеното време и да приключи разговора.
Предполагам каква е схемата. Навярно са си сложили стикер на колата „Спиди“, напълнили са багажника с празни кашони и са започнали да търсят поредната жертва. В неделя бях аз, утре на моето място ще е човек, който няма да се досети и ще се остави да бъде омаян от любезността на „служителката“ и ще й позволи „бързо да поправи възникналата грешка“. Срещу известна сума, разбира се.