Нов голям скандал разтърси италианския футбол. Два отбора от Серия "А" са пред изхвърляне заради съмнения в уреждане на мачове и финансови измами. Прокуратурата е повдигнала обвинения на "Парма" и "Киево". Съдбата им ще стане ясна утре, когато трибуналният съд ще вземе крайното си решение.

В случая с "Парма" централният нападател Емануеле Калайо е разследван за опити да повлияе на крайния изход от мача със "Специя" в последния кръг. "Дуковете" се наложиха с 2:0 и си осигуриха промоция в елита. Впоследствие обаче изтекла информация, че преди двубоя ветеранът изпратил съобщения на играчи от "Специя" с молба "да не полагат особени усилия". От Италианската федерация са отнесли случая до Федералния съд.

"Изпитваме трудности на трансферния пазар заради този процес. Всичко е шокиращо. Не виждам защо се получава така, след като структурата в отбора е отлична", каза в интервю пред клубния сайт треньорът на "Парма" - Роберто Д'Аверса. 

"Киево" пък се разследва за умишлено надуване на трансферни суми и подправяне на счетоводни книги.

Евентуално изхвърляне на "Парма" и "Киево" от елита би било добра новина за "Палермо" и "Кротоне". Сицилианците загубиха финалния плейоф за влизане в Серия "А" (2:3 от "Фрозиноне"), но може да заемат мястото на "Парма" и националът Ивайло Чочев отново да играе в елита.

"Кротоне" пък изпадна, но може да запази елитния си статут, ако "Киево" бъде признат за виновен.

Жребият за новия сезон ще бъде изтеглен на 26 юли, така че се очаква бърза развръзка.