Необходимо е създаването на отделна структура от БАБХ, която да се грижи за здравето на животните и хуманното отношение към тях, защото в момента агенцията акцентира върху осигуряването на безопасността на храните и здравето на животните остава на заден план. БАБХ трябва да се грижи за здравето на животните и затова да има животновъдство, а не да го унищожава!

Това каза в интервю за БГНЕС д-р Марина Иванова от Фондация „Четири лапи“, която коментира масовото умъртвяване на животни в Бургаско и Ямболско.

Заболяването се установява за първи път на територията на ЕС, но въпреки това чумата по дребните преживни животни не е опасна за здравето на хората, дори и ако човек консумира термично обработено месо или пие мляко от боледувало животно, категоричен е ветеринарният доктор.

Иванова допълни, че вирусът е силно заразен при козите и овцете, но като странен факт е, че у нас няма заболяла коза. Тя каза, че болестта е открита за първи път през 1942 г. в Кот д’Ивоар, Африка, след това бързо се разпространява из африканските страни и достига до Близкия Изток, откъдето навлиза в Турция, а от там и у нас.

„Възниква въпросът как е възникнала чумата в България. Интересен факт е, че в европейската част на Турция през миналата година не са регистрирани никакви огнища на чума. Как и откъде точно е влязъл вирусът, може би помогнало, ако се направи изследване, за да се определи типа на вируса – да се види дали е от африканския щам или този, които се среща в Близкия Изток. Надявам се това тепърва да бъде изяснено”, отбеляза Иванова.

Според нея заразата в България е навлязла чрез нелегално внесено животно или от транспортно средство, в което са били превозвани болни животни в Турция, което след това се е върнало у нас, тъй като засегнатите села се намират в близост до ГКПП „Лесово“. Д-р Иванова изключи възможността заразата да е в следствие на контакт с животно от граничната бразда, тъй като има ограда, както и заразата да е опит за биотероризъм.

„Масовото избиване на животните от страна на БАБХ е необяснимо за мен. Особено след като такава мярка не е записана нито в разработеното през януари практическо ръководство на агенцията, нито в евродирективата. В тези документи никъде не се предвижда масовото избиване на животните в 3 км. зона. Там е предвидено животните да са поставени под карантина и да се забрани движението на хора и животни. В самата директива на ЕС за реакция при избухване на този тип заболяване е предвидено болните животни от съответното стопанство да бъдат предадени за клане, а не умъртвени. Това обаче трябва да се случи, след като се вземе проба и резултатите от нея се потвърдят от референтна лаборатория“, категорична е д-р Иванова.

Тя акцентира и на още един факт, а именно, че референтната лаборатория във Франция е потвърдила, че има 22 случая на заразени с чума дребни преживни животни в България. Иванова подчерта още, че в доклада на Центъра за оценка на риска по хранителната верига се твърди, че единствените проби, които са взети и са изпратени във Франция са от с. Воден, от с. Кости въобще не са взимани, а за с. Шарково няма информация какво е направено до момента. Въпреки това вече са избити повече от 4000 животни, между които и много здрави, възмути се ветеринарят.

По този случай може да се напише учебник по ПР как не трябва да се работи и как не трябва да действа една държавна институция каквато е БАБХ, заяви и Явор Гечев от организацията „Четири лапи“.

„Оказа се, че те съвсем целенасочено са предприели такива действия на непрозрачност, на липса на информация на местното население затова какво се случва и какво може да се очаква. Защото са разчитали, че по този начин хората няма масово да започната да продават животните си и да ги изнасят от засегнатите зони. Това е изключително опасно и създава място за спекулации и слухове и често обслужва користни цели на партии или на хора, които се опитват да изкарат дивидент“, подчерта Гечев.

Заради липсата на информация и какво следва от тук насетне в момента има съмнения за нелегален износ на животни от тези зони и продажбата им в съседни общини, има съмнения, че животните се пускат на свободна паша, за да не бъдат заловени от ветеринарите, както и, че се цели обезлюдяването на района, чрез ликвидирането на дребното животновъдство, обясни той. Гечев е категоричен, че в създалата се ситуация, агенцията е накарала животновъдите да се чувстват като бежанци в собствената си държава, което е притеснително и недопустимо от страна на държавна институция, както и, че масовото умъртвяване е започнало преди да дойдат резултатите от референтната лаборатория.

„Недопустимо е и влизането в частната им собственост на хората без да ги уведомяват и да ги допускат до частната им собственост, за да умъртвят принудително животните им. Не мисля, че имат право, освен ако нямат прокурорска заповед. Това може да се разследва от прокуратурата - дали е престъпление, или не и дали има превишаване на правомощията на агенцията и полицията“, убеден е Гечев.

Той сподели, че хората в Кости, както и самият той се съмняват дали животните там изобщо са болни от чума. Гечев добави, че в останалите места на стопаните не е била предоставена заповед за умъртвяване, която трябва да е придружена от протокол от референтната лаборатория, който доказва, че съответното животно е болно.

Той изтъкна още, че възможността животновъдите да си вземат нови животни след 6 месеца е твърде дълъг период и той не е регламентиран в нито един документ. Тази информация беше изнесена вчера от земеделския министър Румен Порожанов. Според Гечев това ще доведе до фалит малките животновъди – голяма част, от които имат кредити и дейността им се финансира по Европейски програми. Той призова също така граничните власти на ГКПП "Лесово" да затегнат контрола върху вноса и износа на животни, тъй като в азиатската част има огнища на заразата.