9-годишно българско момиче обра наградите на международен фестивал в Италия. Как София Иванова съчетава оперното пеене, флейтата, училището и игрите?

Софи среща музиката когато е на 4 години и родителите ѝ я записват в хор. Впоследствие решава да свири на флейта. „Аз исках да свиря на флейта, въпреки че не знаех какво значи това и мама все казваше „пиано, ще ти бъде по-лесно после”, обаче аз исках флейта”, спомня си тя.

Сега ще е в четвърти клас в Музикалното училище във Варна. Свиренето на флейта се оказва ключът към възможността да развие таланта си и в пеенето – изумително за ранната ѝ възраст – в оперното пеене. Казва, че еднакво обича и да пее, и да свири. „Аз вечно вкъщи си пея нещо, подсвирквам си, когато съм свободна и не правя нищо, свиря”, казва София.

Преподавателите ѝ признават, че е истинско богатство съчетанието на няколко музикални таланта.

Понякога пише и стихове, които после превръща и в песни. Когато е на 6 години, записва първия си клип. Зад гърба си вече има няколко, сред които и изпълнение на стара българска народна песен.

Наскоро Софи впечатли журито и публиката на фестивала „Ле Стеле ди Гарда” в Италия, явявайки се в три категории – флейта, класическо и поп пеене. Така получи специалната награда „Гран при”. 

Софи прекарва поне по два часа на ден в свирене и пеене. През лятото репетира в залата на Радио Варна, изнася концерти и вече се готви за следващото предизвикателство – конкурс във Франкфурт.