Диана Петкова е една от най-известните русенски фризьори и единствената българка, завършила Санктпетербургската академия за имиджмейкъри. Има две шампионски титли по фризьорство през 2000 и 2001 г., национално признание като най-добър колорист на България през 2010 г., успешни участия в Париж на световния конкурс „Mondial coaffur beaute“ и на световните награди на „Вела“. И целият този опит, натрупан през 27-годишната й успешна кариера, естествено я води едно стъпало по-нагоре. Като имиджмейкър Диана Петкова има професионална подготовка да прави цветоанализ и анализ на личния стил, подпомага изграждането на личния гардероб на своите клиенти, като ги консултира при пазаруването на дрехи и аксесоари. Със своите теоретични и практически знания тя ще бъде полезна и на читателите на „Утро“, за които специално ще подготвя съвети как да изглеждат модерни, да се чувстват комфортно и това да не им струва цяло състояние. За лични консултации с нея можете да се запишете на следните телефони: Салон „Коса и стил“ в комплекс „Евас“: 082 823392 - фризьорство, 082 828551 - козметика, салон „Имидж студио“ на ул. „Константин Величков“ 21: 082 523392.

Лятото дойде през май. С тези непрестанни дъждове юли заприлича на септември. Отпускът обаче на всеки е според датата на календара - така че за много от нас  жадуваното море вече е на хоризонта. Приготовленията текат отдавна - кой сваля коремче, кой трупа маса, кой ходи на солариум /за да не изгори на плажа/. И пак се започва едно умуване - какво да взема за почивката. Какви дрехи, обувки, чанти, бижута...?! Още помня купищата ненужни вещи, които разхождах до морето преди години. Но помня и случая, когато уж за "уикенд само", а ми се наложи две вечери да разхождам "стари приятели" по уютни ресторанти и елегантни барове, обута с къси гащи и тениска. За да не изпадате в тези две крайности като мен, трябва определено да се подготвите добре за почивката.
 Сигурно сте чували термина капсула. Това са всички предмети - дрехи, обувки, чанти, бижута, аксесоари, които могат да се съчетават цветово и стилово помежду си. Целта на капсулния гардероб /за всеки повод може да се направи различен/ е
да се използват минимум вещи, създаващи максимален брой комбинации
за да може вие винаги да се чувствате комфортно. Да не се замисляте, а просто да добавяте, сменяте или размествате всяка една вещ, а резултатът да е модерна и удобна визия.
Капсулата за едноседмичен отпуск край морето може да съдържа не повече от 20 предмета. Тази цифра е важна, особено ако става дума за полет само с ръчен багаж например. Приготвянето й започва 3-4 дни преди това - перем или даваме на химическо чистене най-вероятните летни дрехи. Би било добре да имаме предварителен план на почивката. Дали ще сме от сутрин до вечер на плажа или ще пътешестваме. Ще посещаваме ли различни екскурзии, а вечер ще се наслаждаваме на романтичната атмосфера на местните ресторантчета.
Така ще можем да изградим скелета на нашия гардероб за отпуска. Това понякога се оказва трудно, като да намерим решение на сложно уравнение, състоящо се от постоянни и променливи величини. Константите в задачата са така наречените тежки предмети - обувки и чанти. Именно около тях ще създаваме своите аутфити. Променливи са дрехите - тях можем да сменяме или да решим въобще да не вземаме някои.
Най-важното за обувките е никога да не вземаме нови
Трябва задължително да имаме поне 1 чифт удобни кецове или маратонки, с които да можем да ходим 5-6 ч. Дори да сме си забравили банските, в местните магазинчета ще има достатъчно голям избор. Но ако обувките не са ни удобни, това определено ще помрачи ведрото отпускарско настроение, а дискомфортът в краката може да не отшуми и няколко дни. Всички си имаме удобни кецове - за път и разходки. Чехли - хитът на лятото, с които да шляпкаме до фоаето и плажа. Ако планирате вечерни рандевута, изберете сандали на ниско  токче или летния must have еспадрили на платформа.
Добавяме и две чанти. Една с по-голяма вместимост - по желание кокетна раничка или мека средно голяма чанта с две дръжки. За разходка из града, екскурзии и за път са перфектни и двете. С тях даже може да ходите на плаж, въпреки че аз предпочитам платнена торба, незаемаща място в куфара. За вечер е нужна малка чантичка, тип клъч. Може със сменяема широка дръжка или верижка. Тя е удобна и при разходките по примамливите магазинчета на крайбрежната алея.
 И така събираме обувките и чантите, естествено избрани от нашата базисна цветова палитра. Дали ще са контрастни или пастелни - избираме ние, но вече имаме основа за изграждане на капсулата. Не залагаме на супер модерни вещи, а на по-прости по форма и по-неутрални по цвят, които лесно да се комбинират. Тоналността на тези предмети определя цветовия диапазон на дрехите, които ще вземем с нас.
Да започнем с дрехите за път
Аз лично избягвам дънките, не само защото ги смятам за работна униформа, а заради сковаността, която причиняват при клякане, навеждане и прочее упражнения по време на пътуване. За предпочитане е широк 7/8 панталон в ярък цвят /горчица, лавандула, фуксия от полиестер или вискоза/, с който всяко движение ще е като танцова стъпка. Дори да пътуваме с кола, позата ни ще е сгъната, а дължината му ще предпазва тялото ни от допир със седалките. Добавяме не тениска, а по възможност бяло потниче от вискоза /да става и за вечерни аутфити/ и пъстро дълго кимоно, може от полиестер. Кимоно или наметка са актуални покупки за всяка модерна жена вече две лета. Тях може да ги сгънете и приберете в пътната чанта лесно. Може и да ги метнете върху банските. Да не забравяме и чифт обеци в цвета на панталона. Те добавят очарование и класа на образа ви. 
Вземаме къси дънкови панталонки и пола с перфектната за фигурата кройка с дребен принт. За тях 2 памучни тениски в бяло или блед цвят с фини графични принтове. Може да вземете оше един панталон - свободен с ластик на талията от вискоза с дребна шарка. Той добре ще се съчетава със семплите тениски, но може да го допълните и с трикотажен топ с малки, изящни принтове.
Не се притеснявайте да съчетавате две и повече шарки
Съвременната мода е точно това - да интерпретираш. Важно е да не са прекалено големи принтовете и да имат свързващ елемент помежду си като форма или цвят. 
За плажа вече имаме 2-3 варианта - с къси панталонки, панталон на ластик и пола. Допълваме с 2 тениски и 1 топ. За ексурзии и разходки може да предвидите туника - наметка с копчета отпред, напомняща дълга мъжка риза. Материята може да бъде лен или вискоза в светъл или бял цвят. За вечер можем да облечем бялото потниче и перфектната пола. Може и широките 7/8 панталони от пътуването, само ще сменим кецовете с токчета, чантата с клъч и ще сложим обеци. 
Аз лично винаги се изкушавам и вземам рокля. За съжаление тя е само за една визия, а заема доста място в куфара. А отделните горни и долни дрехи винаги могат да се съчетават различно. Само да помним, че
на 1 долна дреха трябва да имаме 2-3 горни
Защото околните възприемат горната част от дрехата. Така можем да изглеждаме различно, сменяйки горната част от визията си. 
Няма да се спирам подробно на станалото вече класика дънково яке като връхна дреха за лятото. Най-новият хит в момента е замяната му с дънкова риза.
 Да споменем и банските. Може бикини, може и цял - въпрос на удобство и усещане. Задължително сламена шапка - с огромна периферия. Колкото повече, толкова повече. Да пази не само главата, но и тялото от изгаряне. Очилата са или ретро - котешко око с дебели рамки с ярки цветове, или големи шестоъгълни с тънки метални рамки. 
Това са минимума вещи, с които може да се чуствате удобно и комфортно на морската си почивка. За седмица ще имате двуцифрено число комбинации, ако се възползате от съветите ми. Винаги ще изглеждате модерно и в същото време ще може спокойно да се наслаждавате и на морския бриз, и на пътешествията, и на романтиката от споделените преживявания.