Тежкото време на пистата не беше на наша страна и условията не бяха много благоприятни за пилотите. Самото състезание продължава около 35-40 минути, като през това време всички пилоти трябва да сме в автомобилите с цялата екипировка, което допълнително увеличава риска от получаване на топлинен удар. Това сподели Йордан Райчев - пилотът на отбор HydRU, който за първи път участва в традиционния екомаратон на "Шел" в Лондон. Русенският отбор се представи отлично в оспорвано състезание с 11 други в категорията градски автомобил и се класира на почетното пето място, каквато беше и поставената цел.
Автомобилът измина 116 км с 1 кубичен метър компресиран водород, който струва 10 стотинки. Има много големи предизвикателства, тъй като автомобилите градски тип са доста по-тежки от прототипите, а освен това те трябва да спират всеки път на старта за около 4 секунди, тоест за 15 обиколки от 970 метра има общо 15 спирания, обясни Георги Христов, който се занимава с електрониката на колата.
Участваме за пета година в "Шел Екомаратон" и още в началото си поставихме за цел да влезем в Топ 10. Тази година изминахме 472 км, въпреки че температурата беше твърде висока и възпрепятстваше всички участници, като подобрихме досегашните си постижения и се класирахме на девето място, сподели капитанът на другия русенски отбор доц.Симеон Илиев. 
Двата отбора екомаратонци от Русенския университет бяха посрещнати вчера от ръководството на висшето училище, но без колите, които пътуват с друг транспорт. Ректорът проф. Христо Белоев връчи на капитаните на двата отбора грамоти, а всички участници бяха отличени с парични награди от по 100 лева.