Тази вечер Русенската опера ще представи на румънска сцена една от най-драматичните творби на Джузепе Верди - "Макбет" по трагедията на великия драматург Уилям Шекспир. С това започва трикратното представяне на русенския музикален институт пред публиката на оперния фестивал "Хунедоара лирика". Културното събитие се провежда за втори път, като спектаклите се изнасят на сцени в няколко близко разположени румънски града в Трансилвания. Това са неголемите по размери и брой на населението Хунедоара, Дева, Петрошани, където представленията се разгръщат на исторически места, свързани с емблематични събития от румънската и европейската история: крепости, замъци, пространства с естествен исторически декор. 
В тазгодишното издание на фестивала "Хунедоара Лирика" ще вземат участие артисти от 14 държави. Освен домакините от Румъния, в музикалния празник ще се включат музиканти и оперни солисти от България /по-конкретно от Русе!/, Унгария, Гърция, САЩ, Сърбия, Испания, Полша, Австрия, Швейцария и др. 
Русе се представя с две свои постановки по опери на Верди, подготвени специално за фестивала - "Макбет" тази вечер в Дева и "Трубадур" на 14 юли в замъка Корвинилор в Хунедоара. Режисьор и на двете е Аделаида Якимова. В "Макбет" централните партии се изпълняват от американския тенор Аноошан Голесорки и румънското сопрано Катарина Лал, от русенската опера участие ще вземат Иван Пенчев и Йоланта Николаева. Двамата русенски солисти участват и в "Трубадур", като се присъединяват към Михаил Шешаберидзе, Росана Кардиа, Саня Анастасия, Йордаке Базалик и др. 
Освен това русенци имат привилегията да участват във фестивала и с един гала концерт, датата на който е 15 юли, а мястото - крепостта Магна Куриа в Дева. 
Странното е, че за русенското участие във фестивала "Хунедоара Лирика" вестник "Утро" научи почти случайно. Странно е, защото многолюдният екип от пиари в Русенската опера обичайно информира по няколко пъти за оперни постановки и концерти, в това число и за такива, които не са новина. А в този случай едно очевидно отговорно турне кой знае защо остава премълчано. И се налага да прибягваме до информация в румънските медии. Оттам, впрочем, научихме също, че сред фестивалната публика ще има парламентаристи от Австрия и България. Източници, предпочели да останат анонимни, подхвърлиха, че към интригуващото културно събитие проявил интерес и депутатът Пламен Нунев.