„Алкотест 7110“ е името на новия стационарен апарат, който е доставен в Областната дирекция на МВР за изпробване на шофьори, чийто тест с дрегер показва над позволените 0.5 промила, но те отказват да минат кръвна проба, съобщи началникът на КАТ гл.инспектор Михаил Манов. 
В момента уредите се инсталират в дирекцията и в четирите управления в региона - в Бяла, Две могили, Ветово и Сливо поле. С тях ще работят служители, които нямат нищо общо с пътните полицаи и ще правят две проби, като ще се взема средният резултат.
488 пътни произшествия са регистрирани от началото на януари до края на юни, като 137 от тях са тежки със 174 пострадали и 8 убити. Заловени са 138 пияни шофьори, 21 дрогирани и 240 без книжки. За същия период на миналата година катастрофите са над 600, но загиналите са пак осем. Тенденцията за подобряване на пътната безопасност е устойчива, сочи статистиката. През първите шест месеца на 2016 година са станали 841 произшествия с 16 убити,  посочи Манов. За 97% от инцидентите вина имат шофьорите, най-рисковите дни през седмицата са вторник, четвъртък и петък.
Докато се чака изграждането на магистралата Русе-Велико Търново най-опасният път в региона - отсечката Русе-Бяла, продължава да взема жертви. От началото на годината там са станали 21 катастрофи с 36 ранени и четирима убити.
Рядък скок - 50%, бележат съставените през полугодието актове, които са над 4000.
7000 са автомобилите, засечени с превишена скорост от стационарната камера, за която кутии има на бул.“България“ и на Мидата. Данни за работата на мобилната лазерна камера все още няма.