Поройните дъждове тази нанесоха щети в много населени места на Северна България, в столицата се изля най-голямо количество дъжд – 40 л на кв. м, предават кореспондентите на БГНЕС в страната.

След пороен дъжд тази нощ частично бедствено положение е обявено в град Мизия, от АПИ съобщават, че заради наводнен пътен участък, вследствие на дъждовете от тази сутрин, временно е спряно движението на камиони по пътя Враца – Оряхово, в участъка от Мизия.

Разрушени са улици около централния площад в Мизия. Пороят е отнесъл в реката един автомобил. Под вода са мазета, приземни етажи и дворове. Според местните власти щетите са отново на местата, където преди четири години бяха сринати от сериозно наводнение. Тогава причината беше приливна вълна по река Скът. Тази сутрин около 3.00 часа се е изляло сериозно количество дъжд, което е превърнало улиците в реки. По данни на БНР екипи на пожарната и техника на АЕЦ "Козлодуй" работят по възстановяване на щетите.

За днес жълт код за валежи е обявен за осем области на страната. Предупреждението е в сила за областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Сливен, Търговище и Русе. Очакваните валежи са до 30 литра на квадратен метър. Прогнозите са от утре дъждовете да намалеят и да спрат.

Пороите от последните дни нанесоха сериозни поражения и в софийското село Герман. Там няма канализация и всеки по-сериозен дъжд създава сериозни проблеми на жителите. Проливният дъжд наводни дворове и мазета на няколко къщи. За проблема сигнализира кметът на населеното място Маргарита Станкова, който обясни, че освен природния фактор, има и друга причина – липсата на канализация.

„Проблемът от тази сутрин е природен, много силен дъжд валя в продължение на две-три седмици. Вчера непрекъснато валя. Това никой може да го спре, нито да го предотврати, но в същото време 40 години тук се говори за канализация, която липсва. Тази липсваща канализация създава много проблеми на хората“, подчерта кметът на Герман.

През годините жителите на селото са опитвали да решат проблема по различни начини – организирали са подписки, писали са писма до Столична община. Сигнализирали са дори и Министерството на околната среда и водите. Няма резултат. Трябвало да се чакат някакви процедури. Животът на хората минава в непрекъснати проблеми винаги, когато завали дъжд. Долната част на селото, която е на нивото на река Искър и там домовете на хората са почти непрекъснато във вода и във влага. Трябва да се направи канализация“, категорична е Маргарита Станкова.

В селото има няколко наводнени къщи, които хората сами отводняват с бензинови и електрически помпи, но понякога дъждовете нанасят щети и по обществени сгради и пътища.

Една от най-засегнатите къщи е на семейство Богданови, намираща се на ул. „Росица“ в ниската част на селото. Там водата, чието ниво достигнало до около 40 сантиметра е заляла двора, градината, мазето, гаражите и е нанесла множество щети. Вчера цял ден сме изгребвали вода, днес също. „От 50 години съм женена в село Герман. Такъв проблем, както сега, никога не сме имали. Може да има дъждовна вода, но сега е навсякъде. Целият квартал е във вода“, разказва Виктория Богданова.

Местните жители обясняват, че са подали и сигнал до Гражданска защита, но от там са им отговорили, че нивото на водата е прекалено ниско и са ги препратили към общината в Панчарево. От там пък са им обяснили, че не разполагат с коли и са ги насочили към осмо РПУ, откъдето са били посъветвани да пуснат сигнал до телефон 112.

„Получава се един затворен кръг и никой не носи отговорност. Безотговорна работа на институциите“, смята Виктория Богданова.