Британският външен министър Борис Джонсън подаде оставката си днес, като това е поредният тежък удар за премиера на Великобритания Тереза Мей. Оттеглянето на Джонсън идва часове, след като стана ясно, че министърът по излизането на Обединеното Кралство от ЕС е подал оставка заради плановете на Мей за напускане на съюза.

"Този следобед министър-председателят прие оставката на Борис Джонсън като външен министър", пише в изявление, изпратено от Даунинг стрийт.

„Скоро неговият заместник ще бъде обявен. Министър-председателят благодари на Борис за неговата работа”, се казва още в изявлението.

Джонсън често критикуваше плана на Мей за запазване на силни икономически връзки с ЕС, дори и след излизането от съюза и заяви, че планът прилича на „полиране на лайно”.

Но в петък кабинетът одобри плана на Мей. От тогава Джонсън се въздържа от публичен коментар.

Външният министър на Великобритания трябваше да е част от домакините на срещата за Западните Балкани, която започна днес в Лондон, но той така и не се появи.

В Туитър държавният секретар на Министерството на външните работи на Германия Михаел Рот написа: „Ние все още те очакваме като наш домакин”.

Британският министър-председател Тереза Мей коментира напускането на министрите на външните работи и на "Брекзит" пред парламента. Мей заяви , че с двамата напуснали днес министри не са били на едно мнение, за това кой е най-добрият начин за продължаване преговорите.

„Не бяхме на едно мнение относно това кой е най-добрият начин за постигане на общия ни ангажимент по удовлетворяването на резултатите от референдума (2016 г.)” за напускане съюза, заяви Мей, след като външният министър Борис Джонсън и министъра по излизането на ЕС Дейвид Дейвис подадоха оставките си в един ден.