Първата група от десет румънци от Слатина и Крайова, дошли със съдействието на Българо-румънската търговско-промишлена палата да проучат възможностите за кариерно развитие в региона на Русе, е посетила няколко местни предприятия, но си е заминала за родината без някой от кандидатите да прояви реален интерес. Северните ни съседи гостуваха на някои от най-мощните местни компании като „Булмаркет ДМ“, „Монтюпе“ и др., като им бе дадена възможност да общуват директно с работодателите, да получат отговори на въпросите си и да придобият лични впечатления за дейността на предприятията. От БРТПП им бе предоставена и допълнителна информация за условията за живот в русенския регион - наемане на квартира, пътуване през граница и в страната, медицински грижи, образователни и социални институции и др.
В хода на разговорите обаче румънците дали да се разбере, че в родината си биха получавали значително по-високи заплати отколкото в Русе. И затова смяна на държавата не ги блазни.
„Един шофьор сподели, че там вземал 2000 евро. Разгледаха, направиха си селфитата и си тръгнаха“, сподели мениджър от една от посетените фирми.
В края на юли се предвижда и посещение на българи във фирми от румънския регион Олт с център Слатина. И заради нарастващата разлика в жизнения стандарт между двете държави, тази визита вероятно има много по-високи шансове за успех.