Един от най-новите български игрални филми ще имат шанс да видят русенци на 26 август, когато градът отново ще бъде домакин на кампанията на Българската национална телевизия "Пътуващо лятно кино". Русе е и градът, откъдето ще започне вторият тазгодишен тур на инициативата, която стартира на 19 юли в София. 
На 26 август, неделя, от 20.30 ч пред Доходното здание русенските киномани ще имат възможност да видят всъщност три филма. Първите два са късометражни. Единият е 6-минутният "Пеперуди" с Койна Русева и Максимилиан Стийл, а другият е "Оона" на нашумелия финландски режисьор и сценарист Зайда Бергрот. След това екранът ще бъде предоставен за лентата "8 минути и 19 секунди", заснета по 6 разказа на най-популярния в момента български белетрист Георги Господинов. 
Всеки от разказите на Господинов има различен режисьор. Сред тях са вече добре известните Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надежда Косева, Владимир Люцканов, както и номинираният за "Оскар" Теодор Ушев. Актьорският състав блести с имена като Ирмена Чичикова, Симон Варсано, Иван Бърнев, а сред тях е и самият автор на текстовете Георги Господинов. Той е изчислил, че 8 минути и 19 секунди е цялото време, с което хората на земята ще разполагат, за да достигне до тях вестта за смъртта на Слънцето. Този срок е дал името на една от новелите, а тя пък е дала названието на цялата лента, която кинокритиката нарича "филм-омнибус".